Marović: Izbjeći atmosferu stalne kampanje, održavanje izbora u istom danu znači uštedu vremena i resursa

Na pitanje da li postoji zakonsko ograničenje za održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora u Crnoj Gori u istom danu, Marović je kazala da crnogorsko zakonodavstvo ne poznaje ograničenje o (ne)održavanju predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu
96 pregleda 3 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Institut alternativa
Jovana Marović, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 02.02.2018. 14:55h

Nezavisni kandidati imaće problem u prikupljanju potpisa ukoliko u izbornoj trci za predsjednika Crne Gore bude učestvovalao više lidera političkih partija, smatra izvršna direktorka Politikon mreže, Jovana Marović.

Ona je kazala da se u skladu sa dosadašnjim najavama, i dinamikom u odnosima između opozicionih političkih partija, može očekivati više predsjedničkih kandidata.

Kandidatura za predsjednika Crne Gore mora biti podržana sa najmanje 7.993 potpisa birača.

„Samim tim što će biti više kandidata za predsjednika države, a među njima i članova ili lidera političkih partija koji računaju na podršku dijela biračkog tijela, nezavisni kandidati će imati problem u prikupljanju potpisa“, rekla je Marović agenciji MINA.

Na pitanje da li postoji zakonsko ograničenje za održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora u Crnoj Gori u istom danu, Marović je kazala da crnogorsko zakonodavstvo ne poznaje ograničenje o (ne)održavanju predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu.

Ona smatra da je argument opozicije da bi to predstavljalo ”minimalan uslov za elementarnu relaksaciju društvene atmosfere i stabilizaciju političkih prilika u Crnoj Gori” utemeljen i logičan.

„Budući da već imamo lokalne izbore u dvije opštine u februaru, pa potom predsjedničke, smatram da upravo treba biti praktičan i izbjeći atmosferu ”stalne kampanje” te usmjeriti vrijeme i resurse na reformske procese“, kazala je Marović.

To je, kako je dodala, od posebnog značaja imajući u vidu da su ova i naredna godina ključne za ispunjavanje prelaznih mjerila u oblasti vladavine prava, i da nova Strategija za uspješno pristupanje Crne Gore i Srbije Evropskoj uniji predviđa prvi presjek stanja upravo 2019.

„Održavanje izbora u istom danu znači uštedu vremena i resursa, što bi trebalo da je važan razlog za takvu odluku“, naglasila je Marović.

Ona je rekla da pretpotstavlja da je i u Beranama izbjegnut scenario održavanja lokalnih izbora u istom danu sa predsjedničkim.

„Međutim, budući da će u Beranama izbori biti održani zajedno sa izborima u Ulcinju, takva odluka je djelimično i opravdana, posebno što nije bilo negativnih komentara iz Opštine“, navela je Marović.

Prema njenim riječima, održavanje lokalnih izbora nakon predsjedničkih više odgovara političkoj grupaciji koja ostvari uspjeh na predsjedničkim izborima.

Komentarištete navode iz kabineta Filipa Vujanovića da opozicija političkim i medijskim pritiskom pokušava da predsjednika države natjera da nezakonito zakaže lokalne izbore, Marović je istakla da predsjednik države ne bi prekršio zakon odlukom o raspisivanju lokalnih izbora prije vremena, ali da takva odluka ne bi trebalo da je rezultat bilo kakvog pritiska.

Marović je kazala da javnost i opozicija očekuju konstultacije predsjednika države sa predsjednicima opština o mogućim koristima ili štetama ranijeg zakazivanja izbora.

„Tek tada bi bilo moguće dobiti širu sliku o eventualnim negativnim posledicama, jer sada nisu vidljive“, ocijenila je ona.

Na pitanje da li su opozicione pratije trebale da dostave pismeni predlog Vujanoviću u kome bi se dali pravnu argumentaciju za svoje zahtjeve, Marović je kazala da svaki predlog upućen predsjedniku države kojim podnosoci očekuje da djeluje u skladu sa njegovim ustavom i zakonom definisanim nadležnostima mora biti dostavljen u pisanoj formi, te biti adekvatno obrazložen.

„U suprotnom se ovakvi zahtjevi svode na polemisanje putem medija, odnosno borbu za političke poene“, ocijenila je Marović.

Bonus video: