pregovori se nastavljaju

Završen sastanak Vlade i MCP o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, nastavak u utorak

Učesnici današnjih pregovora nijesu željeli da daju izjave

92772 pregleda 505 reakcija 201 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.07.2020. 20:36h

Današnji pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica završeni su oko 18.30 u Vili Gorica u Podgorici.

Pregovori se nastavljaju sjutra (utorak) u 11 časova, a učesnici današnjih pregovora nijesu željeli da daju izjave.

Današnji pregovori su počeli oko 16 časova.

"Vladin tim za pregovore o Zakonu spreman je na nastavak razgovora radi pronalaženja prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja", poručila je Vlada na Tviteru.

Ekspertski tim MCP dolazi na sastanak
Ekspertski tim MCP dolazi na sastanakfoto: Savo Prelević

Mitropolija crnogorsko primorska MCP i eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) prihvatile su sinoć poziv premijera Duška Markovića da nastave pregovore na ekspertskom nivou.

Marković je juče predložio da pregovori budu nastavljeni već danas, što je MCP prihvatila.

"Vladin Tim za pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti spreman je za nastavak razgovora radi pronalaska prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja", napisao je Marković juče na Tviteru.

Iz MCP su saopštili da je Crkva bila, jeste i ostaje privržena dijalogu.

"Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i zbog vjernog naroda. Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet MCP i eparhija SPC i prihvatiti naše predloge o izmjenama i dopunama pomenutog Zakona", navodi se u jučerašnjem saopštenju MCP.

Episkopski savjet SPC je ranije, kao krajnji rok za nastavak pregovora, naveo 12. jul.

"Poslije toga vremena, a u periodu predizborne kampanje - nemamo namjeru da razgovaramo o ovoj temi", saopštili su prošlog mjeseca.

U međuvremenu je Zakon, koji je u Crnoj Gori izazvao oštre reakcije MCP i proteste hiljade građana, počeo da se primjenjuje time što je stupio na snagu Pravilnik o registrovanju vjerskih zajednica.

Premijer je predlagao i moratorijum na sprovođenje propisa do odluke Ustavnog suda, ali su iz MCP to odbili ne vjerujući u dobre namjere vlasti.

Pregovori ekspertskih timova Vlade i MCP počeli su 11. marta, a nastavak je odložen zbog koronavirusa.