Lončar: DPS želi da iz političke osvete uguši i uništi ugostitelje u Pljevljima

"Dok donator DPS u Nikšiću u svom lokalu organizuje proslave i rođendanske žurke ne poštujući zdravstve mjere, za šta smo juče prezentovali dokaze, u Pljevljima se ne može popiti ni kafa"

11063 pregleda 19 komentar(a)
Lončar, Foto: Demokratska Crna Gora
Lončar, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska partija socijalista (DPS) se politički obračunava sa pljevaljskim ugostitelijma, saopštila je danas Vesna Lončar, odbornica Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Pljevlja.

"Nova odluka DPS-NKT koalicije o produženju mjere zatvaranje ugostiteljskih objekata u Pljevljima, još je jedan u nizu dokaza o selektivnom odlučivanju, dvostrukim aršinima i klasičnoj politizaciji. Iza ove odluke NKT krije se direktni politički obračun DPS sa pljevaljskim ugostiteljima. Dakle, DPS želi da iz političke osvete uguši i uništi ugostitelje u Pljevljima, ali i brojne privrednike i preduzetnike", istakla je Lončar.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) juče je do 30. jula produžilo primjena mjere zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) uključujući i pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama u opštinama: Berane, Bijelo Polje, Petnjica, Pljevlja i Rožaje.

Lončar je upitala kako ovakve mjere pravdati strukom, ako u mnogim gradovima gdje je izuzetno lošija epidemiološka situacija izražena sa konkretnim ciframa, nema zabrana?

"Ali dvostruki aršini su i do sada viđen rukopis DPS partijskog tijela koje se u javnosti predstavlja kao NKT. Dok donator DPS u Nikšiću u svom lokalu organizuje proslave i rođendanske žurke ne poštujući zdravstve mjere, za šta smo juče prezentovali dokaze, u Pljevljima se ne može popiti ni kafa. Da li se DPS vlast zapitala kako će na desetine ugostitelja platiti dažbine, zakupnine i rate za kredite? Kako će stotine zaposlenih u ugostiteljstvu prehraniti svoje porodice ovaj mjesec? Da li će uspjeti da se održe, da opstanu i nastave sa radom posle svega?", poručila je Lončar.

Po njenim riječima, ako predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović nije imao uticaja da nadležni iznađu kompromisno rješenje, a ono postoji, kojim bi bili zadovoljni ugostitelji, a ujedno obezbijeđana zdravstvena zaštita, onda mora snositi odgovornost, ali i teret.

"Predlažemo da se po hitnom postupku zakaže vanredna sjednica Skupštine opštine Pljevlja na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija u Pljevljima, problemi privrede i biti usvojene nove mjere pomoći", kazala je Lončar.

Poručila je da Demokratska Crna Gora predlaže da se iz budžeta Opštine Pljevlja obezbijedi sledeće: - jedna prosječna zarada u Crnoj Gori za svakog radika u pljevaljskom ugostiteljstvu za mjesec jul 2020. godine; - oslobađanje svih ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Pljevlja svih dažbina prema Opštini Pljevlja; - plaćanje zakupnine za mjesec jul 2020. godine za one ugostiteljske objekte koji obavljaju djelatnost pod zakupom prostora; - preuzimanje mjesečne rate kredita za jul 2020. godine za one ugostitelje koji imaju kreditna zaduženja po osnovu investicionog ulaganja ili obavljanja djelatnosti; - oslobađanje svih ugostiteljskih objekata računa za čistarinu i usluge snabdijevanja vodom za 2020. godinu, imajući u vidu da su javna preduzeća već dobila sredstva kojima mogu da pokriju navedene troškove; - Inicijativa da u roku od 3 dana Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo zdravalja pronađu rješenje, kako bi ugostitelji 1. avgusta počeli sa radom uz pridržavanje mjera zdravstvene zaštite. "Za nevedeni paket pomoći novca ima i više nego dovoljno, ali je važno da DPS recimo, odmah odustane od finansiranja preko 150 ugovora o privremenim i povremenim poslovima kojim se nezakonito i klasičnom zloupotrebom resursa vrši partijsko zapošljavanje", zaključile je Lončar.