Ivanović: Izbore moguće sprovesti uz poštovanje mjera

Ivanović je naveo da u DIK-u ne razmišljaju o mogućnosti da se izbori ne održe u predviđenom roku, ali da je isto tako teško predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu

7476 pregleda 20 reakcija 16 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ivanović, Foto: Savo Prelević

Iskustva država u kojima su izbori održani uprkos epidemiji koronavirusa pokazuju da oni mogu da budu sprovedeni uz poštovanje odgovarajućih mjera, kazao je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović.

On je Televiziji Crne Gore rekao da konkretne preporuke za postupanje tokom izbornog dana još nijesu precizirane, ali da očekuje da će taj dio biti zaokružen u petak, nakon sastanka s Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT) i Institutom za javno zdravlje (IJZ).

Ivanović je naveo da u DIK-u ne razmišljaju o mogućnosti da se izbori ne održe u predviđenom roku, ali da je isto tako teško predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu.

On je kazao da prate iskustva drugih, prvenstveno evropskih država.

“Njihova iskustva govore da su se izbori mogli održati, uprkos svim rizicima koje nosi epidemija Kovid 19. U tom smislu se mi pripremamo, kao da će se izbori održati. Polazimo od te činjenice i predizimamo sve radnje da bi se izbori održali zakonito, legitimno”, rekao je Ivanović, prenosi portal RTCG.

On je dodao da su, kroz radne grupe, u stalnom kontaktu NKT-om, IJZ i nevladinim organizacijama.

“Glavni subjekat koji će napisati uputstvo za sprovođenje izbore u doba KOVID-a 19 je DIK. Ali to znači istovremeno da vrlo pažljivo čitamo i razmatramo sve preporuke koje dolaze od nadležnih koji se bave tim epidemiološkim aspektom, izazovima”, kazao je Ivanović.

Rizik, kako je naveo, postoji i jedino se može preduprijediti striktnim sprovođenjem mjera.

Ivanović je poručio da će učiniti sve da izbori prođu i zakonito i epidemiološki sa svim mjerama koje mogu da suspenduju, ili spriječe mogućnost zaraze.

Bonus video: