Zabrana okupljanja koči partije da predaju liste

Bečić juče tražio tumačenje Bobana Mugoše o tome kako poštovati zakon i njihove smjernice

22105 pregleda 90 reakcija 15 komentar(a)
Ćuti na interesovanje opozicije: Predsjednik NKT Milutin Simović, Foto: Savo Prelević
Ćuti na interesovanje opozicije: Predsjednik NKT Milutin Simović, Foto: Savo Prelević

Zbog zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, političke partije ne znaju kako će njihovi organi donijeti odluke o poslaničkim listama za parlamentarne i lokalne izbore 30. avgusta.

Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, prije nego ih dostave Državnoj izbornoj komisiji, liste treba da potvrde nadležna partijska tijela. To su uglavnom glavni odbori stranaka koji imaju oko 100 članova.

Liste se predaju do 4. avgusta, a odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela u zatvorenim prostorima može biti prisutno najviše 20 osoba, a na otvorenom prostoru 40 osoba. To je prepreka za gotovo sve partije, pa i najjaču vladajuću Demokratsku partiju socijalista.

Šef njenog poslaničkog kluba u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević rekao je prije tri dana da “sjednica Glavnog odbora mora biti održana u skladu s preporukama NKT-a, stoga pažljivo pratimo razvoj epidemiološke situacije u državi i u narednih nekoliko sedmica ćemo zasigurno utvrditi izbornu listu”. I opozicione partije ne znaju kako da riješe problem, pa su se obraćali Nacionalnom koordinacionom tijelu iz koga juče “Vijestima” nije odgovoreno ko je od njih tražio mišljenje i šta su odgovorili.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić juče je pisao članu NKT-a, direktoru Instituta za javno zdravlje dr Bobanu Mugoši. On je tražio pojašnjenje o tome na koji način da se ispoštuje Zakon o izboru odbornika i poslanika i predaju izborne liste s obzriom na ograničeno okupljanje.

Bečić u dopisu, u koji su “VIjesti” imale uvid, podsjeća da DIK neće potvrditi izborne liste dok ih partijski organi ne verifikuju.

“Demokratska Crna Gora i druge partije iz tih razloga očekuju pozitivno mišljenje IZJ, uz vaše konkretne mjere, kako bi se ispoštovao zakon o izboru odbornika i poslanika i kompletirala prateća dokumentiacija...,” naveo je Bečić.

Prema informacijama “Vijesti” dio partija ima probleme i da obezbijedi potpise građana za predaju izbornih lista, jer izbjegavaju odlaske na vrata građana. Pojedine od njih razmatraju mogućnost da sjednice glavnih odbora održavaju po regionima kako bi rascjepkanošću riješile problem prisustva više od 20 ljudi, ali imaju bojazan da bi i to moglo biti pravno sporno.

Za sada su opcija i elektoronske sjednice, ali malo ko u statutima ima takvu mogućnost.

Mugoša je ranije odgovorio Građanskom pokretu URA da će ograničenja broja okupljenih uglavnom zavisiti od epidemiološke situacije.

Lider GP URA Dritan Abazović tražio je još početkom jula od njega i NKT-a stavove oko načina održavanja izbora, od toga da li ih treba odložiti, odnosno da li će to predložiti predsjedniku države, do toga koliko su rizični s aspekta širenja infekcije. Iz NKT-a do juče nijesu odgovorili GP URA.

Oni su u međuvremenu s dijelom NVO i Državnom izbornom komisijom počeli da rade na utvrđivanju pravila za bezbjedno održavanje izbora, koja još nijesu poznata iako su izbori za pet sedmica.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović juče je u Skupštini, tokom premijerskog sata, ponovio da postoji dilema da li je bezbjedno održati izbore ili ih treba odložiti, ali predsjednik Vlade Duško Marković to nije komentarisao.

SNP: Funkcioneri vlasti zloupotrebljavaju službeni položaj

Socijalistička narodna partija upozorila je juče da vladini funkcioneri svaku priliku koriste za zloupotrebu službenog položaja u partijske svrhe.

“Po starom običaju, nosioci visokih državnih funkcija rastrčali su se ovih dana po Crnoj Gori da otvaraju nove objekte, započinju i obećavaju buduće, sve u cilju obezbjeđenja dodatnih glasova na predstojećim izborima. Najviše u tome prednjače predsjednik i potpredsjednik Vlade Duško Marković i Milutin Simović koji gotovo svakog dana obilaze teren, koristeći na taj način institucionalnu prednost koju uživa vladajuća struktura. U stopu ih prati gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković koji svako malo otvara radove i presijeca vrpce”, navodi SNP u saopštenju.

Oni su podsjetili da je “zloupotrebu državnih resursa i funkcija konstatovala i posmatračka misija ODHIR-a tokom predsjedničkih izbora 2018. ističući da je tadašnji kandidat DPS-a Milo Đukanović imao institucionalnu prednost”.

Bonus video: