SNP: Vlada da razmotri rješenje o penziji roditelja djece sa smetnjama u razvoju

"Izgovor vlasti da se ovakvim postupkom postižu uštede u budžetu Crne Gore ne pije vodu jer se one ne smiju praviti na štetu onih kojima je pomoć najpotrebnija", ističu iz SNP-a

1432 pregleda 0 komentar(a)
Marija Radinović, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore
Marija Radinović, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore

Potpredsjednica Odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Glavnog grada Podgorica, Marija Radinović, saopštila je da se vrlo brzo pokazalo da "Vlada Crne Gore ništa ne može uraditi potpuno čisto, sa iskrenom namjerom i bez kalkulacija".

"Navodno brinući o penzionerima, vlast je odlučila da im poveća minimalnu penziju, dok je, sa druge strane, roditeljima djece sa smetnjama u razvoju ukinula pravo da sa navršenih dvadeset godina radnog staža mogu otići u penziju", navodi se u saopštenju.

Radinović ističe da nije potrebno govoriti sa kakvim se nedaćama svakodnevno bore roditelji djece sa smetnjama u razvoju i sa koliko dostojanstva nose ono što im je sudbina dodijelila i dodaje da se Crna Gora ni do sada nije proslavila brigom prema onima koji su u stanju potrebe, a kako dodaje, djeca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji su veću podršku imali od nevladinog sektora nego od same države.

"Izgovor vlasti da se ovakvim postupkom postižu uštede u budžetu Crne Gore ne pije vodu jer se one ne smiju praviti na štetu onih kojima je pomoć najpotrebnija. Uostalom, Crna Gora je definisana kao država socijalne pravde, pa je jasno da je vlast još jednom odstupila od ustavnog načela koje je sama usvojila", napominje Radinović.

Kako dodaje, "žalosno je što aktuelna vlast nema nikakvog osjećaja za probleme roditelja djece sa smetnjama u razvoju, posebno kada se zna da, kako stare, oni sve teže mogu brinuti o njima i pružiti im odgovarajuću pažnju i njegu".

"Zato ovakav besmislen i surov potez Vlade Crne Gore dolazi kao nož u leđa ovoj najranjivijoj kategoriji stanovništva".

Socijalistička narodna partija Crne Gore podsjeća da je, prema zvaničnim podacima Fonda PIO, u našoj zemlji 421 roditelj ostvario pravo na penziju po ovom osnovu. "S obzirom da je u Crnoj Gori ukupno 115.000 penzionera, lako je uočiti da roditelji djece sa smetnjama u razvoju ne čine ni 0,4 odsto penzionerske populacije. Dakle, uštede koje bi se na ovaj način postigle su minimalne, a roditeljima djece sa smetnjama u razvoju bi mogućnost da ranije odu u penziju bila od velikog značaja", objašnjavaju iz ove partije.

Iz ovih razloga SNP CG zahtijeva od nadležnih organa da ponovo razmotre ovo pitanje ili da ga, ukoliko nije moguće Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, regulišu nekim drugim propisom.

"Rješenje kako je trenutno predloženo nije pravedno i pravi veliku štetu roditeljima djece sa smetnjama u razvoju i što prije se mora ukloniti ili izmijeniti. Država mora pokazati da zaista brine o građanima kojima je pomoć najpotrebnija i da će uvijek stajati uz njih, bez ikakve rezerve i sa punim poštovanjem prema njihovim problemima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: