Demos NKT-u: Da li je u ovakvim uslovima moguće bezbjedno održavanje izbora?

"Imajući u vidu odluku NKT-a da proglasi epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na cijeloj teritoriji države, još jednom ponavljamo prethodno upućeno pitanje medicinskim ekspertima iz NKT-a, u odnosu na koje dosad nije bilo nikakvog izjašnjenja"

3819 pregleda 10 komentar(a)
Ilutracija, Foto: Demos
Ilutracija, Foto: Demos

Demos je danas pozvao Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da jasno i precizno saopšti da li je u ovakvim uslovima moguće bezbjedno sprovođenje svih izbornih aktivnosti

Oni su to pitali imajući u vidu da je NKT prije dva dana proglasio epidemiju koronavirusa na cijeloj državnoj teritoriji.

"Imajući u vidu odluku NKT-a da proglasi epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na cijeloj teritoriji države, još jednom ponavljamo prethodno upućeno pitanje medicinskim ekspertima iz NKT-a, u odnosu na koje dosad nije bilo nikakvog izjašnjenja. Uzimajući u obzir činjenicu da je i zvanično proglašena epidemija pozivamo ih da jasno i precizno saopšte da li je u ovakvim uslovima moguće bezbjedno sprovođenje svih izbornih aktivnosti", saopšteno je iz Demosa.

Kažu da će njihov potvrdan odgovor, ili eventualno ćutanje, značiti i preuzimanje odgovornosti za zdravlje svih crnogorskih građana, ali i sudbinu budućih generacija.

"Potencijalna eksplozija infekcije izazvana povećanim brojem interakcija među ljudima zbog sprovođenja svih procedura koje propisuje izborno zakonodvstvo dovela bi do kraha ionako krhkog zdravstvenog sistema, a dalje implikacije bi se odnosile na potpuni slom ekonomije i gubitak velikog broja ljudskih života. Svakako razumijemo da se i oni nalaze u jako nezavidnom položaju, suočeni , sa jedne strane, sa pritiscima otuđene vlasti koja želi izbore po svaku cijenu, a sa druge strane sa ipak jasnom sviješću kolika nam opasnost prijeti. Međutim, ukoliko sve ovo medicinskim stručnjacima iz NKT-a ne bude dovoljan povod da se oglase, onda nažalost moramo konstatovati da će time definitivno pogaziti etičke norme medicine i principe javne odgovornosti i dati lični doprinos razarajućim efektima opasne zarazne bolesti sa kojom smo suočeni", kazali su iz Demosa.

Bonus video: