Marković ocijenio: Odličan rezultat rada Vlade

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da Program rada pokazuje visok nivo realizacije od 84,3 odsto i to 89,2 odsto realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 82,5 odsto realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem
75 pregleda 19 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.02.2018. 18:46h

Vlada je danas usvojila Izvještaj o realizaciji Programa njenog rada u prošloj godini, koji, kako je saopšteno, pokazuje visok nivo ispunjenja, od 84,3 odsto.

Premijer Duško Marković ocijenio je rezultat rada Vlade odličnim, konstatujući da se visok procenat ispunjenja Programa ogleda i u svim aspektima Vladinih uspješnih politika – konsolidaciji javnih finansija, boljem punjenu budžeta i makroekonomskoj stabilnosti, većoj finansijskoj disciplini i ekonomskom i rastu zapošljavanja.

On je kazao da odličan rezultat realizacije predstavlja potvrdu kvalitetnog rada na samom Programu i dodao da je potrebno poboljšanje rada u ovoj godini, prije svega u pogledu ravnomjernijeg raspoređivanja strateških dokumenata unutar godine.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da Program rada pokazuje visok nivo realizacije od 84,3 odsto i to 89,2 odsto realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 82,5 odsto realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Vlada je danas usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, za period od oktobra prošle do januara ove godine, koji sadrži prikaz stanja u okviru svih pregovaračkih poglavlja i informacije o aktivnostima za izvještajni period.

“Novi izvještajni period će omogućiti ujednačavanje statističkih podataka s kalendarskom godinom, kao i s ciklusom pripreme Programa ekonomskih reformi. Kao i prethodnih godina, ovaj paket će se sastojati od izvještaja za svaku od zemalja i saopštenja o sprovođenju Srategije proširenja”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i odluku o obrazovanju Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije Narodnog muzeja Crne Gore.

“Državna komisija će obavljati nadzor nad postupkom revizije muzejskog fonda Narodnog muzeja, te utvrditi stanje i broj pokretnih kulturnih dobara i muzejskih predmeta, kao i listu muzejskih predmeta koji nedostaju, kako bi se pokrenuo postupak pred nadležnim organima”, saopšteno je iz Vlade.

Za predsjednika Državne komisije određen je Aleksandar Čilikov.

Vlada je, u cilju pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima sjeverne regije iz oblasti hiperbarične medicine, usvojila dopunu odluke o mreži zdravstvenih ustanova. U zdarvstvenu mrežu se, na taj način, uključuje i privatna zdravstvena ustanova poliklinika Tesla medika iz Berana, koja će osiguranicima sjeverne regije pružati usluge hiberbarične medicine.

“Umrežavanjem te zdravstvene ustanove doprinosi se efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti, racionalnijem načinu zdravstvene zaštite u odnosu na dosadašnji, uz pružanje podrške politici privatno–javnog partnerstva”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Uredbu o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa, kojom je propisan broj bodova po svakom od zakonom propisanih kriterijuma i u okviru svakog od njih utvrđena mjerila za vrednovanje projekata, odnosno programa nevladinih organizacija.

Posebna pažnja je, kako je objašnjeno, posvećena definisanju načina bodovanja projekata i programa koje sprovode nezavisni procjenjivači na osnovu propisanih kriterijuma utvrđivanjem sadržaja bodovne liste i konačnog broja bodova za svaki projekat, odnosno program.

Detaljno je propisano i sačinjavanje liste nezavisnih procjenjivača kako bi se obezbijedila njihova kompetentnost i transparentnost rada.

Vlada je usvojila i Programa održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za ovu godinu.

Iz Vlade su podsjetili da je budžetom Crne Gore za ovu godinu za tu namjenu opredijeljeno ukupno 6,8 miliona EUR. Od ukupnog iznosa za tekuće održavanje građevinske infrastrukture opredijeljeno je 3,54 miliona EUR, za tekuće održavanje elektrotehničke infrastrukture 1,25 miliona, dok je za upravljanje i regulisanje saobraćaja izdvojeno 2,01 milion EUR.

Bonus video: