DPS-u 160 hiljada eura donacija

MANS najavio da će sve prikupljene dokaze o ranijim sumnjivim prihodima vladajuće partije dostaviti Katniću

27218 pregleda 170 reakcija 45 komentar(a)
Novi podaci o donatorima još nisu dostupni: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Novi podaci o donatorima još nisu dostupni: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) je do sada za izbornu kampanju na ime donacije dobila nepunih 160.000 eura, pokazuju dokumenta koja je juče objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Za parlamentarne izbore je do 20. jula partija Mila Đukanovića dobila 118.840 eura od 123 donatora, za one u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru još 26.550 eura od 24 osobe, a ranije za izbore u Tivtu 12.900 eura. Podaci o donatorima još nisu dostupni, nakon što je ASK objavila podatke o posebnim žiro-računima koje su partije dužne da otvore za izbornu kampanju.

Za kampanju u Tivtu, kako je ranije objavljeno, DPS-u su najmanje petinu donacija uputili zaposleni u podgoričkoj “Čistoći”.

Poslije DPS i Socijaldemokrata, još dvije partije su otvorile žiro-račune za potrebe izborne kampanje - Socijaldemokratska partija i Demokrate.

Osim parlamentarnih, 30. avgusta biraće se vlast u Andrijevici, Budvi, Gusinju, Kotoru i Tivtu. SDP je otvorio posebne račune za parlamentarne i izbore u Budvi, Gusinju i Kotoru, dok već ima ranije otvoren za izbore u Tivtu, koji su odloženi zbog epidemije koronavirusa. SDP nije otvarao poseban računa za Andrijevicu.

Demokrate su tu obavezu ispunile za parlamentarne i izbore u Andrijevici, Budvi i Kotoru, vidi se iz dokumenta sa sajta ASK-a. Oni su ranije odlučili da bojkotuju izbore u Tivtu.

Ovo su prvi izbori na kojima će se primjenjivati odredbe izmijenjenog Zakona o finansiranju partija koje se tiču visine donacije za izbornu kampanju. One su sa 2.000 povećane na 5.000 eura za fizička lica, odnosno sa 10.000 na 20.000 eura za pravna lica.

Iz CDT-a i Demosa juče su upozorili da je od raspisivanja izbora prošao mjesec, a da se još ne znaju pravila o sprovođenju izbornih aktivnosti u uslovima epidemije.

MANS je juče najavio da će narednih dana sve prikupljene dokaze o sumnjivim donacijama DPS-u dostaviti glavnom specijalnom državnom tužiocu, Milivoju Katniću kome, kako su saopštili, ponestaje izgovora da i dalje odbija da konačno u tužilaštvo pozove i šefa DPS-a, Đukanovića.

Iz MANS-a su rekli da dvije godine nakon afere “Vrela Ribnička”, građanima još nije saopšten rezultat te istrage, niti je ikome poznato porijeklo novca koji je u ime stanovnika ovog naselja uplaćivan na izborni račun DPS-a.

“MANS je tada upozorio i na činjenicu da se funkcioneri partije koriste za fingiranje donacija, a najnoviji podaci pokazuju da je DPS svoje operativce najvjerovatnije imao i među zaposlenima u podgoričkim javnim preduzećima”, saopšteno je iz MANS-a.

CDT je pozvao Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i Državnu izbornu komisiju (DIK) da hitno donesu uputstva i preporuke za bezbjedno održavanje izbora.

“U ovoj situaciji mora se djelovati brže i efikasnije, kako bi se na vrijeme stvorili preduslovi za bezbjedno odvijanje svih etapa izbornog procesa“, navela je predsjednica CDT-a Milica Kovačević.

Iz Demosa su pozvali NKT da jasno saopšti da li je u ovim uslovima moguće bezbjedno sprovoditi izborne aktivnosti.

„Njihov potvrdan odgovor, ili eventualno ćutanje, značiće i preuzimanje odgovornosti za zdravlje svih crnogorskih građana, ali i sudbinu budućih generacija. Potencijalna eksplozija infekcije izazvana povećanim brojem interakcija među ljudima zbog sprovođenja svih procedura koje propisuje izborno zakonodvstvo dovela bi do kraha ionako krhkog zdravstvenog sistema, a dalje implikacije bi se odnosile na potpuni slom ekonomije i gubitak velikog broja ljudskih života“, saopštili su iz Demosa.

U Skupštini su juče poslanici opozicije pitali ministre da li pravo da glasa na izborima u Crnoj Gori ima crnogorski državljanin koji živi u inostranstvu duže od dvije godine, koji tamo ima odobren stalni boravak, radi, ostvaruje prava iz sfere socijalne i zdravstvene zaštite, plaća porez.

Nuhodžić: Imamo najčistiji birački spisak i 540.656 birača

Iz DF-a su juče ponovili optužbe da je birački spisak pun fantom birača i birača sa lažnim identitetom.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin istakao je da ne zna nijednog „fantom birača“ u Crnoj Gori, navodeći da bi reagovao da ima takva saznanja. Pojasnio je da se prema Ustavu i važećim popisima birač koji boravi u inostranstvu upisuje u birački spisak prema posljednjem prebivalištu prije odlaska u inostranstvo.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je da je birački spisak kvalitetna baza sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka i u njemu nema lažnih identiteta, niti fantom birača. „Imamo najčistiji birački spisak sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka. Riječ je o apsolutno kvalitetnoj i ažurnoj bazi ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno i u koju je na današnji dan upisano 540.656 birača“, naveo je Nuhodžić.

Bonus video: