DPS i DF formiraju široke koalicije u Budvi

Kao nova politička grupacija pojaviće se Grupa građana “Nova Budva“, čije osnivanje su inicirali nekadašnji funkcioneri i simpatizeri SNP-a

32246 pregleda 62 reakcija 61 komentar(a)
Nikola Divanović, Foto: Opština Budva
Nikola Divanović, Foto: Opština Budva

U Budvi, u kojoj je vlast smijenjena početkom juna kada je nova odbornička većina u gradskoj skupštini, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), smijenila dotadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića iz Demokratskog fronta (DF) i predsjednika parlamenta Krsta Radovića iz Demokratske Crne Gore, upravo DPS namjerava da napravi široku koaliciju, s ciljem osvajanja apsolutne vlasti - 17 od ukupno 33 odbornika.

Kako “Vijesti“ nezvanično saznaju, pri kraju je formiranje koalicije koju bi osim DPS činile i Socijaldemorate, ali i Crnogorska i Liberalna partija. Nosilac te liste navodno će biti aktuelni predsjednik Opštine Nikola Divanović (DPS). Na listi od 17 mjesta osam odborničkih mandata pripalo bi DPS, dok bi po dva mandata imali ostali koalicioni partneri.

Još je neizvjesno da li će na listi kao kandidat u ime Crnogorske biti i Stevan Džaković. Crnogorska i Džaković bi navodno trebalo da do ponedjeljka donesu odluku o tome kako će učestvovati na izborima.

Sa druge strane, i DF je krenuo u stvaranje široke lokalne koalicije koju bi, osim Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije (DNP) i Pokreta za promjene (PzP), činili i Demos, Socijalistička narodna partija (SNP), ali i Prava Budva Marka Milačića.

Marko Carević
Marko Carevićfoto: Luka Zeković

Poziv je upućen i građanskom pokretu URA da se priključe listi, koja se još priprema. Na toj listi će se naći i nekoliko uglednih Budvana, doktora nauka, profesora, istoričara, potvrđeno je “Vijestima”...

Demokrate će na izborima u Budvi nastupiti samostalno, a nosilac usvojene liste je Krsto Radović. Lista nosi naziv “Demokrate - Dragan Krapović” i ima polovinu novih imena u odnosu na 2016.

Krsto Radović
Krsto Radovićfoto: Luka Zeković

Na izborima u Budvi će samostalno nastupiti i Socijaldemokratska partija (SDP), koja očekuje da će ponoviti dobre izborne rezultate sa lokalnih izbora 2016. i predsjedničkih 2018. godine, kada je njihova kandidatkinja Draginja Vuksanović Stanković ostvarila nezapamćenu podršku u tom gradu.

Svoju listu priprema i Građanski pokret URA zasnovanu na platformi na državnom nivou “Crno na bijelo“. Na listi se, kako je nezvanično rečeno, pored poznatih ljudi iz URA očekuju i imena iz Saveza građana CIVIS i slobodnih građana Budve.

Kao nova politička grupacija pojaviće se i Grupa građana “Nova Budva“, čije osnivanje su inicirali nekadašnji funkcioneri i simpatizeri SNP-a.

Bonus video: