Darmanović: Crna Gora predana očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti

On je na konferenciji „Jačanje posvećenosti kontroli malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi“ ocijenio da širenje lakog i malokalibarskog oružja u svijetu ostaje izvor velike zabrinutosti
2 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 01.02.2018. 12:15h

Crna Gora je predana očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti i sprječavanju širenja malog i lakog naoružanja, poručio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

On je na konferenciji „Jačanje posvećenosti kontroli malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi“ ocijenio da širenje lakog i malokalibarskog oružja u svijetu ostaje izvor velike zabrinutosti.

Darmanović smatra da je neophodno da se međunarodna zajednica tim problemom pozabavi na sveobuhvatan i holistički način, kako bi se smanjio njihov razoran i dugotrajan uticaj.

On je podsjetio da je Crna Gora u cilju efikasnije kontrole širenja malog i lakog oružja razvila efikasan zakonodavni i strateški okvir u skladu sa standardima Evropske unije i smjernicama Ujedinjenih nacija, saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je potpunosti predana očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i sprječavanju širenja malog i lakog naoružanja.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je Crna Gora ratifikovala Ugovor o trgovini oružjem doprinoseći na taj način sprječavanju širenja ilegalnih tokova naoružanja.

Kako je dodao, Crna Gora aktivno učestvuje u svim programima UNDP i SEESAC-a u ovom domenu, među kojima se izdvaja projekat „Poštuj život, vrati oružje", i program demilitarizacije i bezbjednog skladištenja konvencionalnog naoružanja.

„Uvjeren sam da zajedničkim aktivnostima na regionalnom i međunarodnom nivou, čemu svjedočimo i danas, možemo efikasno odgovoriti na transnacionalne prijetnje i izazove sigurnosti i bezbjednosti u čemu Crna Gora ostaje spremna da pruži puni doprinos“, zaključio je Darmanović.

Konferenciju je organizovao Centar za kontrolu malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi pod pokroviteljstvom Savjeta za regionalnu saradnju i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Bonus video: