Abazović: Ako ovo nije korupcija, šta je onda korupcija?

On je pokazao dokumentaciju koja, kako kaže, ukazuju da je čitav posao oko "Možure" namješten i unaprijed dogovoren

52853 pregleda 439 reakcija 191 komentar(a)
"Sekulilć ponižava državu": Abazović na presu, Foto: Građanski pokret URA
"Sekulilć ponižava državu": Abazović na presu, Foto: Građanski pokret URA

Vlada je usvojila informaciju o ugovoru o zakupu "Možure" od strane "Enemalte" i prije nego je ta firma otkupila posao od "Cifideksa", saopštio je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović

On je pokazao dokumentaciju koja, kako kaže, ukazuju da je čitav posao oko "Možure" namješten i unaprijed dogovoren.

„Vlada je usvojila informaciju o ugovoru o zakupu „Možure“ od strane „Enemalte“ u kojoj piše da je ugovor zaključen 27.10.2015. godine dok „Enemalta“ tada nije ni imala otkupljen posao od „Cifideksa“. Na prošloj pres konferenciji sam pokazao ugovor između „Cifideksa“ i „Enemalte“ koji je zaključen 29.12.2015. godine i prilažem ga kao dokaz. To znači da je Vlada zapravo u posao uvela kompaniju dva mjeseca prije nego što je ona i kupila sami posao. Ako ovo nije korupcija šta je onda korupcija?“, upitao je Abazović na pres konferenciji.

foto: Građanski pokret URA

Zaključio je i kako Vlada ni korupciju "koju očigledno sprovodi ne umije makar da prikrije elementarnim principima logike."

„Hvala Ministarstvu ekonomije što je potvrdilo sve naše navode i nije se distanciralo od argumenata iznešenih na prethodnoj pres konferenciji. Zvuči nevjerovatno da neko ko sebe naziva državnim organom i ustupa posao vrijedan od 100 miliona eura tvrdi da ne zna za kompanije koje su uključene u posao i uredno registrovane u Crnoj Gori“, ukazao je Abazović.

foto: Građanski pokret URA

On je ustvrdio da ministarka Dragica Sekulić na ovaj način ponižava državu, "demonstrira elementarno neznanje, ili ukoliko je imala saznanje o svemu, što je veća vjerovatnoća, ne smije da kaže šta se krije u pozadini svega."

„Ukoliko je ucijenjena nudimo se da joj stanemo u zaštitu ali ukoliko i dalje ćuti mora biti svjesna svoje odgovornosti isto kao i premijer Marković“, poručio je Abazović na presu.

Lider URE je ukazao i da se „iz priložene dokumentacije očigledno potvrđuju navodi da se iza kompanije „Black 17“ i „Cifideks“, za koje Vlada tvrdi da nikada nije čula, zapravo krije pranje novca i korupcionaške aktivnosti unaprijed dogovorene kroz posao „Možura“.

foto: Građanski pokret URA

Abazović je još jednom napomenuo da je Vlada za Možuru obezbijedila subvencije od 115 miliona eura i da će ih kroz povećane račune za struju platiti građani Crne Gore, dok je, dodaje on, očigledno da je dio tog novca već namijenjen za korupcionaške poslove i ubistvo novinarke na Malti. , „Najporažavujuće u svemu je da Ministarstvo ekonomije o ubijenoj novinarki priča kao da je umrla prirodnom smrću a ne od metka organizovanog kriminala i korupcije“, zaključio je on na pres konferenciji.

Istraga o ubistvu novinarke je uzdrmala politički establišment Malte i dovela do ostavke premijera Džozefa Muskata početkom ove godine. U centru istrage biće izvještaj lista “Tajms ov Malta” i agencije Rojters o tome kako se tajnovita “17 Black” Jorgena Feneka “ugradila” u posao malteške državne kompanije Enemelta u Crnoj Gori i profitirala 4,6 miliona eura.

Malteška policija sarađuje sa Europolom u istrazi povodom tvrdnje da je kompanija biznismena Feneka zaradila milione od projekta vjetroelektrane kod Ulcinja.

Fenek je optužen za ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije. Mediji su objavili da u istrazi povodom njene likvidacije, tragovi novca vode do Crne Gore, tj. projekta na brdu Možura.

Bonus video: