Članovi Odbora za antikorupciju iz DF dali ostavke: Vlada i DPS mogu zloupotrijebiti višemilionske iznose

Iz DF su kazali da je neposredan povod da članovi DF napuste Odbor odbijanje DPS da se izvrši kontrola višemilionskog trošenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve za socijalna davanja, a posebno u periodu od trenutka jednostrane promjene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koje izmjene je u aprilu inicirala DPS, a usvojio sa svojim partnerima.

8527 pregleda 3 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Odbora, Foto: Savo Prelević
Sa jedne od sjednica Odbora, Foto: Savo Prelević

Članovi Odbora za antikorupciju iz poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak, Jovan Vučurović i Predrag Bulatović podnijeli su danas ostavke na članstvo u tom skupštinskom tijelu, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

"Na taj način je Predrag Bulatović podnio ostavku na funkciju predsjednika Odbora za antikorupciju", ističe se u saopštenju DF.

Iz tog političkog saveza su dodali da je neposredan povod da članovi DF napuste ovaj Odbor odbijanje Demokratske partije socijalista (DPS) da se izvrši kontrola višemilionskog trošenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve za socijalna davanja, a posebno u periodu od trenutka jednostrane promjene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koje izmjene je u aprilu inicirala DPS, a usvojio sa svojim partnerima.

"Do tada ovim Zakonom je bilo zabranjeno u izbornoj godini izdvajati za socijalna davanja iz tekuće budžetske rezerve. DF smatra da treba pomagati najsiromašnije građane i pružati socijalnu pomoć, a posebno danas u uslovima epidemije. Poučeni dosadašnjim iskustvima da DPS brutalno zloupotrebljava državne resurse i finansije DF je predložio kontrolno saslušanje predsjednika NKT, ministra finansija i ministra rada i socijalnog staranja a na temu trošenja ovih sredstava. Kako je DPS odbio kontrolu trošenja ovih sredstava i kako nije predložio niti jedan drugi format rasprave na Odboru za antikorupciju povodom ovog pitanja, članovi Odbora iz DF ocjenjuju da nema svrhe da ostanu dalje u tom tijelu", kazali su iz DF.

Oni su dodali da ovim činom "šalju poruku i domaćoj javnosti, ali i međunarodnim faktorima da je veoma moguće da Vlada i DPS kroz navodna socijalna davanja mogu zloupotrijebiti višemilionske iznose za izborne svrhe".

"Ono što je nesporno jeste da će ova oblast biti van kontrole, a naročito u periodu od izmjene zakona do raspisivanja izbora, ali i sve do održavanja izbora. Očigledno je i da DPS ne želi i da sprečava kontrolu načina trošenja ovih sredstava. Članovi Odbora iz DF podsjećaju da je u kontinuitetu rada ovog Odbora, DPS sprečavao ostvarenje njegove kontrolne funkcije rada državnih organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a što je jasno propisivao Poslovnik Skupštine. Takođe, sprečavano je ostvarenje i jasnih zakonskih normi koje su davale mogućnost kontrole rada tužilaštva, a posebno rad VDT i rad glavnog specijanog državnog tužioca tužioca", kazali su iz DF.

Iz tog političkog saveza su poručili i da su članovi Odbora iz DF ulagali napore da uprkos opstrukcijama DPS ostvare minimum funkcija ovog Odbora.

"Ali odbijanje da se kontroliše trošenje sredstava iz budžetske rezerve za socijalna davanja predstavlja dodatni i ključni razlog za podnošenje ostavki. O razlozima podnošenja ostavke DF će obavijestiti delegaciju Evropske komisije u Podgorici, predstavnike drugih posmatračkih međunarodnih misija i pojedine ambasade u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: