Brajović: Nedostatak opozicionog kapaciteta za dijalog onemogućio dodatno unaprjeđenje zakona

On je rekao da Crna Gora u predstojeće izbore ulazi sa setom inoviranih izbornih zakona

6922 pregleda 108 reakcija 16 komentar(a)
Brajović, Foto: Kabinet predsjednika Skupštine
Brajović, Foto: Kabinet predsjednika Skupštine

Crna Gora u parlamentarne izbore ulazi sa setom inoviranih izbornih zakona koji će povećati transparentnost i profesionalizam institucija uključenih u izborni proces, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović je to saopštio na okruglom stolu „Transparentnost finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja“, koji je organizovala Agencija za sprečavanje korupcije u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Crnoj Gori i Vestminsterskom fondacijom za demokratiju.

On je govoreći o izbornom ambijentu, istakao da svako demokratsko društvo koje baštini građanske i evropske vrijednosti, a Crna Gora, kako je naveo, to svakako jeste, teži da građanima obezbijedi najviši nivo političke participacije u najkvalitetnijim uslovima.

„Građani su nosioci demokratskog procesa, i oni su ti koji nam daju legitimitet da zastupamo njihove interese u Skupštini“, naveo je Brajović.

On je kazao je da je Skupština, sa željom da unaprijedi izborni ambijent, odmah nakon dobijanja preporuka od posmatračke misije ODIHR/OEBS pristupila njihovoj implementaciji.

Prema njegovim riječima, nedostatak opozicionog kapaciteta za politički dijalog onemogućio je dodatno unaprjeđenje krovnog zakona, o izboru poslanika i odbornika, za koji je potrebna tvotrećinska većina poslanika u Parlamentu.

„Nijesam siguran da su svi politički subjekti shvatili i prihvatili tu odgovornost na pravi način. Vjerujem da će građani dati najbolji odgovor na izborima 30. avgusta na naizgled paradoksalnu situaciju da oni koji imaju primjedbe na postojeće zakone, ustvari ne žele da ih mijenjaju, kazao je Brajović.

On je rekao da Crna Gora u predstojeće izbore ulazi sa setom inoviranih izbornih zakona.

„Među njima i Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je jedan od rezultata rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva“, rekao je Brajović.

Kako je kazao, predstavnici vladajuće većine, civilnog sektora i akademske zajednice u Odboru i posebna Radna grupa Parlamenta, posvećeno su radili na unaprjeđenju zakonskih rješenja koja se odnose na sprovođenje izbornog procesa.

„Novine u tom Zakonu doprinijeće boljem radu političkih subjekata, kao i povećanju transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces, između ostalih Agencije za sprječavanje korupcije i Državne revizorske institucije“, naveo je Brajović.

Brajović je ocijenio izuzetno važnim to što se se tim inoviranim zakonom doprinosi i poštovanju rodne ravnopravnosti, jer se po prvi put opredjeljuju budžetska sredstva za rad ženskih organizacija unutar partija.

On je naglasio i transparentnost kao ključnu riječ izbornog procesa, koja je bila jedna od najvažnijih smjernica i tokom rada 26. skupštinskog saziva.

„Takav pristup prepoznat je i u rezultatima nezavisnih istraživanja kojima je Skupština Crne Gore u proteklim godinama više puta proglašavana za najtransparentniji parlament u regionu“, naveo je Brajović.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o finansijama, jedna od njegovih prvih aktivnosti, bila je da se izvrši revizija poslovanja i preduzme sve što je potrebno za uređivanje tog segmenta rada Skupštine i jasnim procedurama i kontrolom spriječe dalje zloupotrebe budžetskih sredstava.

Brajović je istakao i značajnu podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju i najavio formiranje Parlamentarne budžetske kancelarije, kao nove organizacione jedinice u okviru skupštinskog Parlamentarnog instituta, koja će pružiti podršku svim poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta.

Okrugli sto je okupio predstavnike političkih subjekata u Crnoj Gori, a u uvodnom dijelu govorili su i predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp i direktorica Vestminsterske fondacije za demokratiju Ana Milutinović.

Bonus video: