Đurović: Izvještaj Ministarstva finansija pokazuje da se isplati biti partijski udomljen

Đurović je kazala da Socijalistička narodna partija Crne Gore osuđuje bahatost partijskih funkcionera vladajuće koalicije i nemilosrdno trošenje novca poreskih obveznika na neprimjereno visoka lična primanja menadžera državnih preduzeća, odnosno preduzeća u većinskom državnom vlasništvu

4941 pregleda 65 reakcija 10 komentar(a)
Đurović, Foto: SNP
Đurović, Foto: SNP

Potpredsjednica SNP-a, Danijela Đurović kazala je da izvještaj Ministarstva finansija dostavljen Skupštini Crne Gore za 33 preduzeća, među kojima su Željeznički prevoz, Željeznička infrastruktura, Crnogorska plovidba, Montecargo, Barska plovidba, Ulcinjska rivijera, Montenegro erlajns pokazuje da se isplati biti "partijski udomljen".

"Crnogorska javnost je burno reagovala kada je prije nekoliko mjeseci objavljen podatak da direktorica „Plantaža“ Verica Maraš mjesečno prima bezobraznih 8,000 eura na ime ličnog dohotka. Da se i te kako isplati biti partijski udomljen kadar na mjestu menadžera državnih preduzeća pokazuje i izvještaj Ministarstva finansija dostavljen Skupštini Crne Gore za 33 preduzeća, među kojima su Željeznički prevoz, Željeznička infrastruktura, Crnogorska plovidba, Montecargo, Barska plovidba, Ulcinjska rivijera, Montenegro erlajns, svi do jednog dugogodišnji gubitaši. Dok je prosječna plata u Crnoj Gori 518 eura, a potrošačka korpa po podacima Monstata u junu iznosila 644 eura, menadžeri najvećih crnogorskih gubitaša primaju od dvije do skoro pet hiljada eura mjesečno, i to još u periodu ekonomske krize dodatno pogoršane pandemijom koronavirusa", kazala je Đurović.

Dodaje "da država nemilice troši pare svih nas pokazuje i državna pomoć gubitašima Montenegro erlajnsu, Crnogorskoj i Barskoj plovidbi u iznosima od više desetina miliona eura, zbog čega su i opomenuti od Evropske unije, ali i od MMF-a. "

"Na listi najvećih poreskih dužnika bez konkurencije vodi Vektra Montenegro sa svojim povezanim kompanijama, dojučerašnji glavni partner države i DPS-a, a među njima su i Rudnik uglja Pljevlja i Tehnoput. Na istoj listi nema Montenegroerlajnsa i Željeznica koje država pokriva raznim subvencijama i pomoćima iako je poznato da su njihov poreski dugovi ogromni. Iz svega se može izvući zaključak da je važno biti partijski podoban, a poslovni rezultati su nebitni", saopštila je Đurović.

Đurović je kazala da Socijalistička narodna partija Crne Gore osuđuje bahatost partijskih funkcionera vladajuće koalicije i nemilosrdno trošenje novca poreskih obveznika na neprimjereno visoka lična primanja menadžera državnih preduzeća, odnosno preduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

"Tražimo da se menadžerske plate ograniče na jednu prosječnu platu u Crnoj Gori, a da povećanje mogu ostvariti samo ona preduzeća koja budu pozitivno poslovala, odnosno dokazala napredak u poslovanju i to realnih prihoda, a ne javnih i tajnih državnih pomoći. U Crnoj Gori ispod linije siromaštva po zvaničnim pokazateljima živi 5% građana, iako je realno mnogo više, a nezaposlenost je sve veća i bliži se 20% evidentiranih lica. U državi u kojoj nema realne proizvodnje, a već su evidentni orgomni gubici u turizmu kao glavnoj privrednoj djelatnosti, smatramo da je apsolutno neprihvatljivo da direktori državnih preduzeća imaju plate iznad svih prosjeka. Odgovoran odnos prema ekonomiji i državi u cjelini mora poći od svakog pojedinca i ne smije biti privilegovanih. Uvođenje reda i odgovornosti, naplata poreskog duga svih, pa i onih zaštićenih, kao i limitiranje plata najodgovornijih, jedini su načini da izvedemo državu iz krize u koju je zapala i stvorimo uslove da svi građani mogu normalno da žive. Odgovornost je na svima da 30. avgusta prekinemo sa praksom nagrađivanja privilegovanih i da se izborimo za ista prava za sve, za šta se Socijalistička narodna partija. kao jedina istinska partija socijalne pravde, zalaže", zaključila je Đurović.

Bonus video: