Danilović: Đukanović vrijeđa dostojanstvo Crne Gore

On je rekao da Đukanović ne zna ili ne umije da stavi u kontekst elementarne stvari

8919 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović rekao je da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović sinoć vrijeđao dostojanstvo Crne Gore.

On je reagovao na sinoćnji intervju predsjednika Crne Gore.

"Predsjednik DPS-a i usputni Predsjednik države Milo Đukanović sinoć je, ponovo i po ko zna koji put, vrijeđao državno dostojanstvo Crne Gore pokazujući elementarno nepoznavanje istorije i činjenica o našem istorijskom trajanju", rekao je Danilović i dodao da bi u svakoj ozbiljnoj evropskoj državi takav predsjednik od strane akademske zajednice bio proglašen za šarlatana i morao bi podnijeti ostavku.

"Mnogo puta smo ukazivali na ozbiljne rupe u Đukanovićevom opštem obrazovanju kojih bi se stidio i svaki prosječno obrazovan građanin. Opet i opet On govori o "viševjekovnom zaostajanju i lutanju Crne Gore po neevropskim putevima"? Borbu vlastitog naroda za slobodu, koja je možda najskuplje plaćena na ovim prostorima, nazvati lutanjem može zaista samo velika neznalica. Kada, ko ima živaca, slušate iskaze o istoriji Mila Đukanovića, mora vas spopasti navala stida koja njemu nedostaje. Govotiti o slavnoj prošlosti a istovremeno je proglašavati neevropskim lutanjem zaista je nedopustivo", saopštio je Danilović.

On je rekao da Đukanović ne zna ili ne umije da stavi u kontekst elementarne stvari.

"Jedinstvena evropska politika bila je tek san odvažnih Evropljana sve do kraja Drugog svjetskog rata. Do tada, upravo Evropa plivala je mnogo puta u malim i velikim ratovima i vlastitoj evropskoj krvi, a moćne evropske države, carevine i one druge, upravo su osporavale i ugnjetavale slobodu Crne Gore. Nisu naši preci "lutali" neevropskim stazama nego ginuli vjekovima da potvrde postojanje. Da je ikad išta ozbiljno čitao znao bi makar toliko, pa i to ko nam je "mrtvu tursku ruku" držao pod gušom i nosom i onda kada Osmanlije više nisu imali snage da to čine sami. Nikuda nije lutala Crna Gora ili preciznije, neuporedivo manje je nego Evropa toga doba. Đukanović bi morao da se u intervjuima drži "sigurnog glasa" u čemu je stručnjak, a da se mane istorijskih i crkvenih tema jer o tome ne zna gotovo ništa. Onako kako bi da pravi novu crkvu s istim neznanjem tetura po istoriji pokazujući koliko poštuje slavnu prošlost države na čijem je čelu. Većeg teturanja i posrtanja Crne Gore nije bilo nego u eri njegove vladavine. Samo je to istina, a ostalo iz istorije uglavnom treba da nam služi na čast i ponos", zaključio je Danilović.

Bonus video: