SDP: Zdravstvom zadovoljni Hrapović i vlasnici privatnih klinika

Podatak da je, kako navode iz SDP-a, revizijom utvđeno da je vrijednost samo četiri objekta između 2018. i 2019. godine narasla sa 18.8 miliona eura na 29.9 miliona pokazuje kako se raspolagalo sa novcem u ministarstvu kojim rukovodi Kenan Hrapović

4327 pregleda 19 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) u kojem je su utvđene brojne nepravilnosti u oblasti trošenja novca poreskih obveznika u sistemu zdravstva i zvanično potvrđuje sve ono na što je Socijaldemokratska partija (SDP) ukazivala već duži niz godina, saopšteno je iz te partije.

Podatak da je, kako navode iz SDP-a, revizijom utvđeno da je vrijednost samo četiri objekta između 2018. i 2019. godine narasla sa 18.8 miliona eura na 29.9 miliona pokazuje kako se raspolagalo sa novcem u ministarstvu kojim rukovodi Kenan Hrapović.

"Porast budžeta zdravstva na čak 281 milion u ovoj godini u odnosu na 198 miliona eura u 2017. godini pokazuje da su se određene "stavke" pri izgradnji i "ugradnji" značajno povećale, dok su plate ljekarima i medicinskom osoblju i dalje najniže u regionu, pacijenti nezadovoljni sa listama čekanja, a prosječni zdravstveni objekat star 47 godina. Ali kad se vrijednost objekta u ministrovim Pljevljima poveća sa 2.9 miliona na 6.1 milion u samo godinu dana, onda je jasno da će pored kvalitetnog posla koji je odradila DRI, imati dosta materijala i za druge državne organe, pogotovo za Tužilaštvo", navode iz SDP-a, te dodaju:

"Slično je i sa rastom procjenjenih troškova za Kliniku za mentalno zdravlje, sa 2.8 na 5.6 miliona eura ili Klinike za dermatologiju sa 4.4 na 8.2 miliona eura. Gotovo svi građevinski radovi su udvostručeni, a očigledno su u samom vrhu ministarstva zdravlja postali "eksperti" i za građevinske radove, ali ti radovi koštaju duplo više kad građani plaćaju."

Ovi podaci DRI, kako ističu iz SDP-a, dokazuju razloge zbog kojih su "svi u sistemu zdravstva, koji košta građane preko 280 miliona eura, listom nezadovoljni. "I ljekari i medicinske sestre i pacijenti i poreski obveznici, a zadovoljan jedino - gle čuda - ministar zdravlja Kenan Hrapović i vlasnici privatnih klinika koji su zaradili milione u okviru zajedničkog posla", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Povezani članci

30. Jul 2020.

Ne znaju se prioriteti u sektoru zdravlja

Bonus video: