ANALIZA o aktivnosti partija pred izbore

DFC: Milačićeva stranica sa najviše interakcija i "lajkova", i "mim" stranice u političkoj igri

Digitalni forenzički centar analizirao jedanaest Fejsbuk stranica crnogorskih političkih partija u junu i julu. Ocijenili i da, osim što služe zabavi, popularne "mim" stranice svojom retorikom utiču i na javno mnjenje

7827 pregleda 1371 reakcija 15 komentar(a)
Foto: DFC
Foto: DFC

Pandemija koronavirusa otežala je održavanje predizborne kampanje u stvarnom svijetu, pa se dio crnogorskih političkih partija odlučio da u te svrhe iskoristi i virtuelni, odnosno društvene mreže - u našoj zemlji, to je mahom Fejsbuk kao najviše korišćena društvena mreža, navodi se u analizi Digitalnog forenzičkog centra (DFC) o aktivnosti političkih partija pred parlamentarne izbore.

"Crna Gora prema podacima iz 2019. godine ima 51 političku partiju, najviše po glavi stanovnika u regionu. Ipak, u trci za parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust 2020. izdvaja se njih desetak", navode iz DFC-a.

Oni su analizirali jedanaest Fejsbuk stranica crnogorskih političkih partija u periodu jun-jul 2020. godine: Aleksa Bečić – Demokrate – Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Demokratska partija socijalista Crne Gore, Ujedinjena Crna Gora – Zvanična stranica, DEMOS – Miodrag Lekić, Socijaldemokrate Crne Gore, Marko Milačić – Prava Crna Gora, Demokratski front, SNP – Socijalistička narodna partija Crne Gore – СНП ЦГ, Socijaldemokratska partija Crne Gore – SDP i Bošnjačka stranka.

Dobijeni podaci, navode iz DFC-a, ukazuju koje su političke partije imale najviše interakcija po objavi (ukupan broj lajkova, dijeljenja i komentara), najviše lajkova na stranici, kao i da li je interakcija varirala kako se izbori bliže. Primijećeno je i da su pojedine političke partije koristile opciju sponzorisanja da bi ih što veći broj korisnika primijetio, što je u koliziji sa organskim interakcijama na takvim stranicama, ističu iz DFC-a.

Milačićeva stranica - najviše interakcija i lajkova

Najviše interakcija po objavi (4,3 hiljade) tokom juna imala je stranica Marko Milačić – Prava Crna Gora, koja je ujedno i stranica sa najviše lajkova (70,1 hiljada). Slijede stranice Demokratski front sa 1,5 hiljada i Aleksa Bečić – Demokrate – Demokratska Crna Gora sa 1,1 hiljadu interakcija po objavi. Pored toga, obije stranice bilježe i veliki broj lajkova, pa tako stranica DF-a ima 51,3 hiljade, dok stranica Demokrata ima 44,4 hiljade lajkova.

Podaci za jun 2020.
Podaci za jun 2020.foto: DFC

Ostale stranice političkih partija imaju manje od hiljadu interakcija po objavi u junu. Ipak, u toj grupi se izdvaja stranica Ujedinjena Crna Gora – Zvanična stranica, koja uprkos malom broju lajkova (5,8 hiljada) bilježi 717 interakcija po objavi, dodaju iz DFC-a.

"U julu, stranica Marka Milačića i dalje zadržava trend stranice sa najviše interakcija po objavi (3,4 hiljade), dok je kod stranica Demokratskog fronta i Demokrata taj broj gotovo prepolovljen i iznosi 757 odnosno 643 interakcije po objavi. Ti podaci navode na zaključak da, iako se izbori bliže, nije kod svih stranica političkih partija došlo do značajnog skoka u broju interakcija po objavi", navodi se u analizi.

Podaci za jul 2020.
Podaci za jul 2020.foto: DFC

Stranice ostalih političkih partija u julu bilježe sličan trend u broju interakcija po objavi kao i u junu, pa taj broj i dalje ne prelazi hiljadu. Ipak, znantan porast broja interkacija primjetan je na stranici Socijaldemokrate Crne Gore, koja je sa 70 interakcija u junu skočila na 369 interakcija po objavi u julu, navode iz DFC-a.

Rast 'lajkova' u junu i julu
Rast "lajkova" u junu i julufoto: DFC

"Kada je riječ o broju lajkova na stranici, najveći porast u broju lajkova za period jun-jul bilježe stranice Marko Milačić – Prava Crna Gora sa 6,7 hiljada lajkova i Aleksa Bečić – Demokrate – Demokratska Crna Gora sa 6,1 hiljadu lajkova. Zatim slijede stranice Demokratski front (3,2 hiljade), Socijaldemokrate Crne Gore (1,8 hiljada), Demokratska partija socijalista Crne Gore (1,5 hiljada) i Ujedinjena Crna Gora (1,4 hiljade). Ostale stranice političkih partija bilježe porast u broju lajkova ispod hiljadu za ta dva posmatrana mjeseca", stoji u analizi.

I mim stranice u političkoj igri

"Osim što služe zabavi, mim stranice popularne na Fejsbuku svojom retorikom utiču i na javno mnjenje. Uz karakterističnu dozu satire, one se vrlo često koriste kao sredstvo uticaja koje najviše dolazi do izražaja u ključnim političkim dešavanjima, u ovom slučaju – u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori. Podijeljene između pozicije i opozicije jednako kao i domaća politička scena, mim stranice crpe svoj sadržaj iz aktuelne političke stvarnosti, interpretirajući je na različite načine", ističe se u analizi DFC-a.

foto: DFC

Pretpostavlja se, kako dodaju, da su neke od njih kreirale same partije, dok druge "vidno podržavaju narative određenih političkih partija, pa čak i Mitropolije crnogorsko-primorske u kontekstu izbora."

"Na taj način politika se seli u virtuelni svijet, a u tom smislu se u Crnoj Gori ističe nekoliko opozicionih stranica – МИМистарство оностраних послова, Nemojmo politizovati proteste, It was very unpleasant/Psalam 118 (koje se međusobno zovu mim serdarima), Dnevna doza crnogorskih dubioza, kao i dvije prorežimski orjentisane stranice – Crna Gora Transparentno i Politika CG", navode iz DFC-a.

U kontekstu predstojećih izbora, kako dodaju, primijećeno je da "opoziciono orijentisane mim stranice" imaju znatno više objava na dnevnom nivou (stranica It was very unpleasant/Psalam 118 imala ih je tokom juna i jula u prosjeku 29), kao i da povremenim dijeljenjem povećavaju vidljivost sadržaja drugih mim stranica sličnih stavova. "S druge strane, stranice koje su poziciono (režimski) orjentisane, imaju manji broj objava, odnosno nekoliko objava na sedmičnom ili mjesečnom nivou, ali zato na pojedinim objavama bilježe i više od hiljadu lajkova."

"Na osnovu analiziranih podataka može se zaključiti da, u zavisnosti od toga kojoj su političkoj opciji mim stranice naklonjene, jedne kritikuju opoziciju i prozivaju njene lidere. Druge, pak, pozivaju na jedinstvo opozicije, insistiraju na glasanju a ne na bojkotu izbora, te kritikuju vladajuću partiju DPS i predsjednika Crne Gore. Česta tema mim stranica je i SPC i Mitropolija crnogorsko-primorska, gdje u svojim objavama pružaju podršku mitropolitu Amfilohiju. Nerijetko admini tih stranica sebe doživljavaju kao osobe čije strategije crkva treba da čuje radi svrgavanja vlasti", navodi se u analizi.

Kada je riječ o statistici za jun i jul 2020. godine, Crna Gora Transparentno bilježi najveći broj interakcija po objavi (914), a to je ujedno i mim stranica sa najviše lajkova (18,9 hiljada), dodaju iz DFC-a.

"Slijede stranice It was very unpleasant/Psalam 118 sa 447, Politika CG sa 390 i Dnevna doza crnogorskih dubioza sa 357 interakcija po objavi. Stranice МИМистарство оностраних послова i Nemojmo politizovati proteste imaju 287 odnosno 260 interakcija po objavi za isti period. Indikativno je i da je mim stranica It was very unpleasant/Psalam 118 za period jun-jul imala najveći porast u broju lajkova (5,4 hiljade)", zaključuje se u analizi Digitalnog forenzičkog centra.

Preporučujemo za Vas