Stanić: Snižena stopa PDV za ugostitelje i hotelijere, velika pobjeda ekonomske politike SDP

"Smatrali smo da na ovaj način treba pomoći skoro 4.000 ugostitelja koji su suočeni sa ogromnim izazovima zbog značajno manjeg prometa ove godine u odnosu na predhodne. Za ovaj zakonski predlog smo dobili podršku brojnih privrednika"

2488 pregleda 3 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partije je odmah po početku krize izazvane koronavirusom kao jednu od suštinskih mjera pomoći crnogorskim ugostiteljima i hotelijerima predložila zakon kojim bi se smanjila stopa PDV sa 21% na 7% za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitakam, kazao je portparol i član Predsjedništva SDP- Mirko Stanić.

"Smatrali smo da na ovaj način treba pomoći skoro 4.000 ugostitelja koji su suočeni sa ogromnim izazovima zbog značajno manjeg prometa ove godine u odnosu na predhodne. Za ovaj zakonski predlog smo dobili podršku brojnih privrednika, a na ovaj način bi se i ispravila nepravda po kojoj je samo nekoliko privilegovanih hotelijera imalo stopu od 7% na ugostiteljske usluge, dok su svi ostali plaćali 21%", kazao je Stanić.

Prema njegovom mišljenu vlast je u tim trenucima "više vjerovala" guverneru Centralne banke Žugiću da neće biti velikog ekonomskog pada čak ni u turizmu.

"Skupština Crne Gore je, ipak, posljednjeg dana zasijadanja usvojila predlog snižene stope PDV, iako je predhodno čak tri puta odbila da uvrsti naš gotovo istovjetni zakon u dnevni red", navodi se u saopštenju portparola SDP-a.

Stanić smatra ipak da je nova mjera možda zakasnila.

"Iako smo svjesni da je ova mjera možda došla kasno i da nije dovoljna, jasno je da je ovo još jedna pobjeda ekonomsko-socijalne politike SDP koja se pokazala i pri povećanju minimalne zarade ili usvajanja novog zakona o penzijsko-invalidskom osuguranju. Paket ekonomsko-socijalnih mjera SDP je bez dileme najbolji za sve građane Crne Gore, jer samo uz njegovu realizaciju možemo doći do prosječne plate od 700 eura, prosječne penzije od 350 eu i minimalne plate od 300 eu do kraja 2024 godine. Smanjenje stope PDV za 4.000 ugostitelja i hotelijera je mali, ali bitan korak ka podršci ovom sektoru koji je najugroženiji zbog krize izazvane korona virusom i ove kompanije, većinom mali i srednji biznis, će biti u fokusu naše politike i u narednom periodu", zaključio je Stanić.

Bonus video: