Divanović pokrenuo disciplinski protiv kadra Demokrata: Skandiranje sa krova šteti ugledu Budve

Gradonačelnik Budve pokrenuo disciplinski postupak protiv načelnika Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslava Kaluđerovića

22141 pregleda 243 reakcija 42 komentar(a)
Kaluđerović na krovu tokom protesta, Foto: Vuk Lajović
Kaluđerović na krovu tokom protesta, Foto: Vuk Lajović

Novoizabrani gradonačelnik Budve Nikola Divanović pokrenuo je disciplinski postupak protiv načelnika Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslava Kaluđerovića, jer se, piše u dokumentima, nedolično ponašao.

Kaluđerović, kadar Demokrata, oštar je kritičar vlasti DPS-a, a posebno novoinstalirane većine u Opštini i jedan je od rijetkih funkcionera prethodne opštinske garniture, koji još nije smijenjen.

Pokretanjem disciplinskog postupka, praktično se otvara put i njegovoj smjeni. Njega terete da se 24. juna, u vrijeme protesta i kada je policija upotrijebila suzavac, popeo na krov zgrade Opštine Budva i neprimjereno uzvikivao: “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora”...

Kaluđerović
Kaluđerovićfoto: Vuk Lajović

U obrazloženju Divanovićeve odluke, navodi se da je sporni snimak objavljen na portalu vijesti.me.

Tog dana ispred Opštine nekoliko stotina građana protestovalo je jer je Marku Careviću (DF) i Krstu Radoviću (Demokrate) zabranjen ulazak u tu zgradu... Kaluđerović je toga jutra došao na službeni ulaz Opštine gdje ga je dočekao kordon Interventne jedinice policije. Zabranili su mu da uđe, a on je insistirao da ide na radno mjesto.

Tada je pitao policajce gdje su bili prije deset godina, “kada su iz Opštine pokradene desetine miliona eura”.

Potom se, u znak protesta, popeo na krov zgrade, što je izazvalo oduševljenje okupljenih.

“Kaluđerović je, kao starješina organa, 24. juna zloupotrijebio službeni položaj time što je svojim nedoličnim ponašanjem počinio težu povredu službene dužnosti iz članan 95 stav 1. tačka 9 - nasilničko, nedolično ili uvredljivo ponašanje prema starješini državnog organa, državnim službenicima i namještanicima stranaka, ili iskazivanja bilo kakvog oblika netrpeljivosti, Zakona o državnim službenicima i namještenicima”, navodi se u odluci o pokretanju disciplinskog postupka, koju potpisuje Divanović.

Objašnjava se da je mjesto izvršenja teže povrede - zgrada Opštine Budva. “Kaluđerović je 24. juna zloupotrijebio službeni položaj i prekoračio svoja ovlašćenja time što se neprimjerno ponašao, popevši se na krov zgrade Opštine Budva. Time je nanio štetu ugledu službe kojom rukovodi, kao i cijele Opštine Budva s obzirom da se kao načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, popevši se na krov zgrade, neprimjerno ponašao i uzvikivao - ‘Ustala je Crna Gora, svetinaj se branit mora...’, što su prenijela sredstva javnog informisanja, za koje je Kaluđerović potvrdio da se popeo na krov ‘jer mu nije bilo dozvoljeno da uđe kroz vrata’. Takvom radnjom je poslao neprimjerenu sliku javnosti koja ne priliči niti dolikuje civilizovanom ponašanju, a pogotovo ne jednom starješini organa koji je dužan da se ponaša u skladu sa zakonom i pozitivnim pravnim propisima”, naveo je Divanović u obrazloženju.

Kaluđerović je uspješno vodio Službu, uspio da suzbije naplatu komunalija putem cesija i kompenzacija, što je bila praksa prethodne vlasti, te su zaključivani isključivo ugovori gdje se direktnim uplatama na opštinski račun izmiruju komunalije.

Za nepunih tri i po godine, ta služba inkasirala je 40 miliona eura na ime komunalija, naplativši i brojna dugovanja, čime je doprinijela finanisijskom ozdravljenju Budve koja je bila u kolapsu.

“Ne bih za DPS ni da mi je plata kao Verici Maraš”...

Kaluđerović je kazao da je u sredstvima javnog informisanja pročitao da “bivši sekretar Divanović neće da se bavi revanšinzom”...

“Ali sam za rođendan dobio čestitiku u vidu odluke o disciplinskom postupku. Hvala na rođendanskoj čestitici. Napominjem da sam navedenog dana krenuo na posao i da nijesam mogao ući u Opštinu. Rečeno mi je da ne mogu u Opštinu, ali mi nije rečeno da ne mogu na Opštinu. Kao pravnik, pravo tumačim na način - ono što nije zabranjeno to je dozvoljeno. Nadalje, sa zgrade opštine sam pjevao: ‘Ustala je Crna Gora, država se branit mora’... iz razloga što smo svjedoci da je u prethodnih 40 i nešto dana na sceni klasični institucionalni udar od strane DPS-a i satelita na građane Budve i radnike Opštine i javnih preduzeća u svakom smislu. Na sceni je selektivna pravda koja je jedan od najgorih oblika diktature”, kazao je Kaluđerović.

On je rekao da nije tačno da je vrijeđao predsjednika države: “Pjevao sam - Milo lopove, a to se odnosi na mog velikog prijatelja Mila Duletića koji zna za takvu našu internu šalu, pa me čudi kako Divanović to protumači da se odnosi na njegovog predsjednika, mora da nešto zna sa čim bi trebalo da upozna crnogorsku javnost, jer mu je to obaveza. Selektivnost pravde u odnosu na navedeno se odnosi i na to da je suprug istaknute članice DPS-a, imenom i prezimenom psovao majku Divanovićevom predsjedniku, što je zabilježeno takođe na društvenim mrežama, pa me čudi od istoga Divanovića koji se izjašnjava kao Crnogorac, da to nije prijavio, jer kod nas Crnogoraca majka je bila i ostala svetinja”, kazao je Kaluđerović.

Rekao je da on, “za razliku od Divanovića”, slobodno i uzdignute glave šeta Crnom Gorom.

“On ne smije ni nos pomoliti niđe đe je ljudima mjesto. Tražiti od građana Budve da daju povjerenje njihovoj politici je isto kao da drakula čuva transfuziju krvi. Da mi je plata kao Verici Maraš, nikad ne bih radio za DPS, pa mi đeca hljeba nemala jesti”, poručio je Kaluđerović.

Bonus video: