Plužine: Nastaviće sa ulaganjima za dobro svih

Praznik je, saopštili su, bio prilika i da se prisjete šta je za godinu urađeno

2869 pregleda 77 reakcija 3 komentar(a)
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Dan opštine Plužine nije obilježen uobičajenom svečanom sjednicom Skupštine opštine zbog situacije sa koronavirusom.

Predsjednici Opštine i lokalnog parlamenta Mijuško Bajagić i Petar Mitrić, čestitali su građanima, odbornicima i opštinskom rukovodstvu Dan opštine - 4. avgust, podsjećajući da je tog datuma 1943. godine, oslobođena teritorija Plužina.

Praznik je, saopštili su, bio prilika i da se prisjete šta je za godinu urađeno.

“Radili smo na planu izgradnje i razvoja naše opštine, poboljšali smo putnu infrastrukturu, vodosnadbijevanje, unaprijedili smo poljoprivrednu proizvodnju, čime smo direkno poboljšali kvalitet života naših sugrađana. Putna infrastruktura predstavlja osnovni potencijal razvoja opštine. Zato je prioritetno opredeljenje lokalne uprave svih ovih godina bila izgradnja, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva na teritoriji opštine”, navodi se u govoru Bajagića i Mitrića.

Bajagić
Bajagićfoto: Svetlana Mandić

Radi ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom, Opština je realizovala set mjera kako bi pomogla privrednim subjektima i preduzetnicima, kao i penzionerima, nezaposlenim osobama, korisnicima staračkih naknada i licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Predsjednici opštine i Skupštine opštine, podsjetili su na odluke koje su u prethodnom periodu donesene, poput Odluke o naknadi za nezaposlene porodilje, o podršci osiguranja stočnog fonda, podršci prerade mlijeka na poljoprivrednom gazdinstvu, o pomoći poboljšanja uslova za poljoprivrednu proizvodnju, sufinansiranju sanacije fasada i zamjene krovova stambenih zgrada, o pomoći u osnovnom obrazovanju i stipendiranju studenata.

“U svrhu realizacije Odluke o pomoći poboljšanja uslova za poljoprivrednu proizvodnju, Opština Plužine je radi izgradnje i rekonstrukcije objekata na seoskom području odobrila pomoć za 50 poljoprivrednih proizvođača. I u narednom periodu ćemo nastaviti sa podrškom poljoprivrednim proizvođačima.

Nastavili smo i sa realizacijom odluke Skupštine opštine da se visokoškolcima sa teritorije opštine Plužine omogući obavljanje pripravničkog staža uz uplatu doprinosa za radni staž i socijalno osiguranje”, stoji u govoru.

Mitrić
Mitrićfoto: Svetlana Mandić

Opština Plužine aplicirala je za dva projekta prekogranične saradnje koji su odobreni i čija realizacija je u toku, nastavljeno je sa izdvajanjem sredstava radi izgradnje hrama u Plužinama i podrškom drugim vjerskim objektima na teritoriji opštine.

Podsjetili su da je EPCG realizovala samo trećinu ugovorenih obaveza, iako je iste trebala da izvrši do kraja 2014. godine, kao i da se trenutno radi na završetku prve faze saobraćajnice u Plužinama.

“Koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su povodom Dana opštine uputili telegrame-čestitke. Nadamo se da ćemo složno uspjeti da se izborimo sa svim izazovima sa kojima se suočavamo, prije svega da zaštitimo zdravlje građana i nastavimo sa ulaganjima u razvoj naše opštine, stvarajući uslove za kvalitetniji život. Uz iskrenu nadu da ćemo sljedeći Dan opštine dočekati u mnogo boljim uslovima, svim Pivljanima čestitamo praznik i želimo ličnu i porodičnu sreću”, poručili su Bajagić i MItrić.

Bonus video: