"Mir je naša nacija": Tražimo hitno oslobađanje admina FB stranice

Najoštrije osuđujemo hapšenje administratora mim stranice, kao i hapšenja svih građana zbog iskazanog mišljenja na društvenim mrežama jer smo sigurni da u 21. vijeku niko ne treba da bude hapšen zbog onog što misli ili saopštava", kaže se u saopštenju

8700 pregleda 123 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Mir je naša nacija
Foto: Mir je naša nacija

Koalicija "Mir je naša nacija"(Demokratska Crna Gora - Demos - Partija penzionera i Nova ljevica) oštro je osudila hapšenje admina jedne stranice na facebook-u, koji se prema tvrdnjama Uprave policije sumnjiči za izazivanje panike i nereda objavom na društvenoj mreži.

"Uprava policije Crne Gore kao da se svakodnevno trudi da opravda sve izvještaje međunarodnih institucija koje nivo sloboda govora i izražavanja, kao i sloboda uopšte u Crnoj Gori, u svim mogućim prilikama, zakucavaju za samo evropsko dno", poručili su iz ove koalicije.

Oni su kazali da su nastavljena hapšenja zbog satiričnih Fejsbuk statusa.

"Jutros je uhapšen D. Ć. iz Bara, administrator jedne od mim stranica koje u posljednjih nekoliko godina sa filigrantskom preciznošću oslikavaju crnogorsku stvarnost i svakodnevicu", kazali su iz ove koalicije.

Oni tvrde da je UP to učinila tako što su ga prvo uhapsili zbog navodnog krivičnog djela izazivanja panike po krivičnom postupku, a onda u stanici policije podnose prekršajnu prijavu što je, kako navoode, klasičan primjer zloupotrebe ovlašćenja protivzakonitog i protivustavnog djelovanja.

Oni su pozvali Upravu policije da se odmah skloni sa društvenih mreža i posveti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Privrženi evropskim i demokratskim vrijednostima, posebno vrijednostima koje podrazumijevaju pravo na slobodu misli i umjetničkog izražavanja, imajući u vidu Volterovu misao: „Ja se ne slažem ni sa jednom riječju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš“, najoštrije osuđujemo hapšenje administratora mim stranice, kao i hapšenja svih građana zbog iskazanog mišljenja na društvenim mrežama jer smo sigurni da u 21. vijeku niko ne treba da bude hapšen zbog onog što misli ili saopštava", kaže se u saopštenju.

Oni su zatražili hitno i neodložno puštanje na slobodu građanina D. Ć.

"Narednih dana naša koalicija će se detaljnije pozabaviti ovim pitanjem, imajući u vidu da su ovi slučajevi postali alarmantni po naše društvo", saopšteno je iz koalicije "Mir je naša nacija".

Bonus video: