Orav: Politički dijalog će biti još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put Crne Gore u EU

Orav je čestitao Crnoj Gori na otvaranju svih pregovaračkih poglavlja, izražavajući nadu da će uskoro uslijediti dinamičan proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja

2860 pregleda 3 komentar(a)
Orav i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Orav i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici ambasadora Aiva Orava, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Orav uz zahvalnost za prijem iskazao zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom sa Đukanovićem, Vladom i ostvarenim povjerenjem sa gotovo svim učesnicima u političkom životu Crne Gore.

"Politički dijalog će biti još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put integracije Crne Gore u EU", istakao je Orav.

On je, kako se navodi u saopštenju, čestitao Crnoj Gori na otvaranju svih pregovaračkih poglavlja, izražavajući nadu da će uskoro uslijediti dinamičan proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

"Uz ocjenu da odlazi iz Crne Gore u trenutku kada EU potvrđuje odlučnost politike proširenja, posebno je istakao značaj ispunjavanja obećanja o pomoći EU za region, visoko cijeneći reakciju Crne Gore na tu podršku. Ambasador je poručio da će napredak u oblasti medijskih sloboda biti važno mjerilo u narednom Izvještaju o napretku na jesen", piše u saopštenju.

Đukanović je zahvalio Oravu na, kako je saopšteno, izuzetno dobroj saradnji sa crnogorskim institucijama i ličnom doprinosu napretku koji je Crna Gora ostvarila u procesu evropskih integracija, uz uvjerenje da je crnogorsko društvo danas nakon isteka njegovog mandata korak bliže evropskom.

"U ovom periodu zaokružili smo važnu fazu otvaranja pregovaračkih poglavlja, i sada nam ostaje zadatak da počev od njemačkog predsjedavanja EU, uz snažan fokus na mjerilima u poglavljima 23 i 24, započnemo intenzivniji proces zatvaranja poglavlja", kazao je Đukanović.

On je zahvalio Oravu i za "uložene napore u pospješivanju procesa učvršćivanja povjerenja između političkih i društvenih subjekata u Crnoj Gori, kao teškog naslijeđenog pitanja na kojem su zajedno radili".

Đukanović je iskazao posebnu zahvalnost za pomoć EU Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom COVID-19.

"Podrška za hitnu pomoć, osposobljavanje i dalji razvoj zdravstvenog sistema vrijedna 53 miliona eura, prevazilazi sve ostale donacije", naglasio je Đukanović, dodajući da najavljeni ekonomsko-investicioni program podrške EU Zapadnom Balkanu predstavlja ohrabrenje da ćemo uspjeti da uz tu pomoć stabilizujemo ekonomiju i obezbijedimo nastavak dinamičnog ekonomskog razvoja.

Orava će na mjesto ambasadora EU u Podgorici zamijeniti aktuelna ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa.

Ona je u junu imenovana za šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori odlukom visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borela.

Bonus video: