Zeković: Članovi DIK-a da podnesu ostavke

On dodaje da SDP poziva Ombudsmana, "čija je obaveza da ukaže na, u ovom slučaju sistemsko, kršenje Ustavom zagarantovanih prava da se hitno oglasi povodom otvorene najave kršenja Ustava"

6504 pregleda 12 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP

SDP poziva članove DIK-a da podnesu ostavke, zbog otvorene najave kršenja Ustava i tražiće sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, jer je Skupština birala Državnu izbornu komisiju, kazao je Bojan Zeković, potpredsjednik SDP i kandidat za poslanika na listi "SDP- Jaka Crna Gora".

Kako je kazao, portparol DIK-a je informisao javnost da su u DIK-u svjesni da tehničke preporuke koje su donijeli nijesu u skladu sa Ustavom, ali prema njihovom mišljenju tako treba. "Još jednom, portparol organa za sprovođenje izbora je izjavio: “svjesni smo da to nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom”", napominje on.

"Kako smo došli dotle da portparol Državne izborne komisije javno i otvoreno kaže da su svjesni da je nešto što rade neustavno, ali oni misle da je tako najbolje? Tako što je jedan predsjednik OIK-a prije par godina svoje nezakonitosti objasnio rečenicom da ga je “više strah od suda partije”, zbog čega nije kažnjen, već unaprijeđen zbog čega nas i vide kao “hibridni režim” i “zarobljenu državu.” Ustavni sud se već mjesecima pravi mrtav. Ne samo da ne štiti ustavom zagarantovana prava već krši zakonske propise o organizaciji sopstvenog rada", navodi se u saopštenju.

On dodaje da SDP poziva Ombudsmana, "čija je obaveza da ukaže na, u ovom slučaju sistemsko, kršenje Ustavom zagarantovanih prava da se hitno oglasi povodom otvorene najave kršenja Ustava". Kako ističe, SDP je više puta u Skupštini pitala nadležne da li je moguće održati izbore bez narušavanja zdravlja ljudi.

"Nijesmo stvarno pitali da li je moguće, a da ne kršimo Ustav, smatrali smo da se podrazumijeva. Sada nam se lažnom dilemom, ili poštovanje Ustava ili ugrožavanjem zdravlja ljudi najavljuje kršenje Ustava, sa punom sviješću da krše Ustav, čak “uvjerenjem” da je to opravdano. Vjerujući da u cijelom sistemu ima dovoljno normalnosti da najava kršenja Ustava neće proći nekažnjeno, očekujemo reakciju nadležnih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: