DPS siječe vrpce, opoziciji ostaju samo postovi

U nedostatku pravila i smjernica zbog epidemije, partije predizbornu kampanju vode najviše na društvenim mrežama. SD stranicu “Mi odlučujemo” - registrovao za zabavu Satira i sloboda izražavanja na meti policije i u kampanji

44504 pregleda 54 reakcija 30 komentar(a)
DPS na Fejsbuku redovno objavljuje aktivnosti premijera, a na Tviteru dijeli objave Vlade (ilustracija), Foto: Shutterstock
DPS na Fejsbuku redovno objavljuje aktivnosti premijera, a na Tviteru dijeli objave Vlade (ilustracija), Foto: Shutterstock

Političke partije, u nedostatku smjernica za bezbjedno održavanje izbora, predizbornu kampanju uglavnom vode na društvenim mrežama, dok visoki državni zvaničnici i svečano presjecaju vrpce u sjevernim opštinama promovišući politiku DPS-a.

Državna izborna komisija sinoć je usvojila preporuke za bezbjedno održavanje izbora.

Zbog pandemije koronovirusa nema predizbornih promotivnih skupova, pa se promocija na terenu svela na dijeljenje promotivnog materijala, što se ne može reći za DPS koji koristi državne resurse i reklamira se najviše kroz aktivnosti premijera Duška Markovića koji je i nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović”.

Na Fejsbuk stranici, DPS redovno objavljuje aktivnosti premijera, a na Tviteru dijeli objave Vlade.

“Predsjednik Vlade Duško Marković obišao rekonstruisane ulice Prnjavorsku i Ribarsku u #Plav - radovi vrijedni gotovo million eura”, piše juče na Fejsbuk stranici DPS-a uz postavljeni video posjete Markovića Plavu. Premijer je vrpcu presjekao i prije dva dana na Žabljaku, hvaleći se kako je tamo u javne radove uložen novac svih građana.

“Premijer obišao rekonstruisane ulice”: Marković juče u Plavu
“Premijer obišao rekonstruisane ulice”: Marković juče u Plavufoto: Gov.me

Ispraćena je i premijerova posjeta prethodnih dana Bijelom Polju, Mojkovcu, Žabljaku, ali i donošenje trećeg paketa mjera podrške ekonomiji zbog korona krize.

“Vlada Crne Gore na čijem je čelu zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković objavila je treći paket socio-ekonomskih mjera. Paketom je predviđeno da se subvencioniraju zarade u bruto iznosu od 18 miliona eura. Za Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji obuhvata 17 programskih linija, opredijeljeno je 10 miliona eura. Cilj je da kroz ovaj Program što više preduzeća u Crnoj Gori iskoristi mogućnost bespovratnih sredstava i grantova za kofinansiranje investicija i nova zapošljavanja”, piše na Fejsbuk stranici DPS-a.

Na stranici se, kao i prije raspisivanja izbora objavljuju stranačka saopštenja i reagovanja, koja su ovaj put prilagođena okolnostima. Tu su informacije o predaji izbornih lista na državnom i lokalnom nivou, čestitke predsjednika države i vladajuće partije Mila Đukanovića i Markovića povodom državnih i vjerskih praznika, a prenose se i informacije iz drugih medija ako su afirmativne za Vladu ili predsjednika države i partije.

Slično radi i SD, dosadašnji koalicioni partner DPS-a, promovišući na društvenim mrežama, kako smatraju, dostignuća državnih institucija na čijem je čelu kadar SD-a, kao partijska dostignuća. Osim stranice partije, na Fejsbuku su Socijaldemokrate kreirale i stranicu “Mi odlučujemo”.

“Socijaldemokrate znaju šta znači imati renomiranu i kredibilnu stručnu instituciju, jer upravo one treba da budu živi dokaz ozbiljnosti bilo koje politike. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je jedna od takvih institucija, koja je u prethodne četiri godine napredovala, te je čast i privilegija biti na njenom čelu”, jedna je od najsvježijih objava na Fejsbuk stranici SD-a, odnosno izjava direktora Zavoda za hidrometeorologiju Luke Mitrovića.

Rezultate državnih preduzeća na sajtu svoje partije redovno reklamira i direktor Nacionalnih parkova Elvir Klica, kao i direktor Aerodroma Danilo Orlandić.

Takođe, i ministri zdravlja i prosvjete Kenan Hrapović i Damir Šehović, ali i dosadašnji predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

“Crnogorski parlament - osim što mora biti hram demokratije, treba da bude i mjesto gdje se otvaraju teme od značaja za društvo, pa i onda kada su teške...” jedna je od objava Brajovića, za čijeg mandata je Skupština, po ocjenama dijela javnosti, izgubila kontrolni nadzor.

DIK-u je predato 12 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima. Osim DPS-a, tu su i koalicije „Mir je naša nacija”, “Crno na bijelo”, koalicija “Za budućnost Crne Gore”. Liste su predali i SDP, SD, Socijalisti, Bošnjačka stranka, HGI, Hrvatska reformska stranka Crne Gore, dvije albanske koalicije “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” i „Jednoglasno“.

Koalicija “Mir je naša nacija” kreirala je Fejsbuk stranicu 27. jula ove godine i na njoj su objavljene političke poruke i promotivni spotovi. “Mir je kada plate rastu!”, jedna je od poruka s ove stranice.

Više sadržaja ima na stranici Demokrata, jednog od glavnih konstituenata ovog saveza, gdje dominiraju stranačka saopštenja. Tu su i reagovanja, gostovanja u TV emisijama, kao i brojni video zapisi dešavanja u Budvi gdje je DPS s koalicionim partnerima u spornoj proceduri smijenila funkcionere Demokrata i Demokratskog fronta.

Koalicija “Crno na bijelo” nema posebnu Fejsbuk i Tviter stranicu, već se reklamira najviše preko stranica GP URA. Najsvježija objava je promotivni spot koalicije, a objavljuju se i stranačka saopštenja i predstavljaju nezavisni intelektualci koji su pristupili platformi “Crno na bijelo”.

Ni koalicija “Za budućnost Crne Gore” nema posebnu stranicu na društvenim mrežama, ali se njen program, lideri i najistaknutiji članovi najviše predstavljaju putem stranica DF-a, SNP-a i Prave Crne Gore odnosno njenog lidera Marka Milačića koji ima veliki broj pratilaca na Fejsbuku i Tviteru.

SDP je takođe aktivan na društvenim mrežama, kada je u pitanju izborna kampanja, pa se osim stranačkih saopštenja, reagovanja, protokola, na njihovim stranicama mogu naći izlaganja poslanika SDP-a na skupštinskim zasijedanjima.

Fejsbuk stranica „Mi odlučujemo“ registrovana za zabavu

MANS je pozvao sve partije koje učestvuju na izborima da transparentno vode kampanju na društvenim mrežama. “Analiza političkih oglasa učesnika u izbornom procesu koji su već otpočeli kampanju pokazuje da neke partije promociju izbornog programa sprovode preko društvenih stranica koje nisu registrovane za političko oglašavanje. Tako se kampanja SD plasira preko Fejsbuk stranice “Mi odlučujemo” koja je registrovana kao stranica za zabavu (Fun page), dok opštinskih odbori DPS-a za Podgoricu, Gusinje i Petnjicu to rade preko stranica koje su registrovane kao “zajednice” i “vijesti i mediji”.

Ostale političke partije su svoje Fejsbuk stranice već registrovale kao svoje zvanične stranice na kojima se plasira politički sadržaj”, saopštili su iz MANS-a.

Podsjećaju da je kompanija Fejsbuk prošle godine donijela nova pravila za političko oglašavanje po kome svi autori političkih oglasa moraju da javno istaknu informaciju o tome ko je odgovoran za političke oglase i ko ih finansira.

“DPS je od danas na svojoj glavnoj Fejsbuk stranici počeo da objavljuje te informacije, Demokrate od ranije to objavljuju, ali dio njih koji se plasiraju preko specijalizovane stranice ‘Braća smo – Mir je naša nacija’, nije sadržao pomenute informacije. Podatke o izvoru finansiranja ne sadrže ni oglasi SD-a, SDP-a i stranice Draginje Vuksanović Stanković, Demosa, Bošnjačke stranke, te nove partije Socijalisti Crne Gore”, kažu iz MANS-a.

Fejsbuk je najavio proširenje novih pravila koja se odnose na političke oglase u 32 zemlje, među kojima je i Crna Gora. Kako je saopšteno, od danas svi politički oglasi u Crnoj Gori moraju da prođu autorizaciju oglašivača i sadrže informacije ko je platio oglas. Od juče taj proces političkog oglašavanja postaje obavezan i u Crnoj Gori.

Satira i sloboda izražavanja na meti policije i u kampanji

Hapšenja zbog objava na društvenim mrežama aktuelna tokom protestnih litija zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nastavljena su i tokom predizborne kampanje.

Barska policija je u srijedu podnijela krivičnu prijavu protiv D. Ć. (28) iz Bara zbog izazivanja panike i nereda, odnosno jer je kao administrator stranice na jednoj društvenoj mreži objavio lažnu vijest, koja je ustvari bila satirična.

Hapšenje su osudili koalicije “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, Socijalistička narodna partija i Demokratski front pozivajući policiju da se fokusira na borbu protiv organizovanog kriminala umjesto na kritičare vlasti.

Prethodno je tokom vikenda uhapšen Danilovgrađanin R. R. (56) zbog objave na Fejsbuku, gdje je vrijeđao predsjednika države i poslanika DPS-a Petra Ivanovića. Akcija za ljudska prava je protestvovala navodeći da je to kršenje slobode izražavanja i da je uvreda ukinuta kao krivično djelo još 2011.

Bonus video: