Radovanić: DIK i NKT sinhronizovano rade za DPS, a protiv Ustava Crne Gore

"Pozivamo Ustavni sud da reaguje urgentno, jer to zahtijeva situacija, i poništi sramnu odluku koja diskriminiše osnovna ljudska prava"

1981 pregleda 1 komentar(a)
Mileta Radovanić, Foto: Crno na Bijelo
Mileta Radovanić, Foto: Crno na Bijelo

Koalicije Crno na bijelo reagovala je na najavu portparola DIK-a o mjerama i načinu glasanju na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Skandalozno zvuči činjenica da je portparol jedne državne institucije danas javno rekao da je donijeta odluku kojom će se svjesno prekršiti Ustav. Još jednom na djelu imamo ponižavanje države Crne Gore koje je, ovoga puta, možda i najbrutalnije do sada jer ima za cilj diskriminaciju osnovnih prava građana. Kada se izbori već organizuju u ovakvim okolnostima nevjerovatno zvuči da Državna izborna komisija, očigledno po nalogu DPS-a, želi učiniti sve kako bi izbora došlo, pa čak i po cijenu gaženja Ustava države. Smjernice i uputstva DIK u vezi bezbjednosti glasanja se odnose na držanje distance, nošenje maski i pranja ruku. Dokument koji sadrži ovje smjernice smo čekali više od mjesec dana. Dakle, neko iz DIK se ovdje poigrava sa zdravim razumom građana jer ispada kao da oni nama poklanjaju biračko pravo, pa nam ga onda mogu i uskratiti. Po ovome vidimo da se izradi pomenutog dokumenta uopšte nije prišlo temeljno i sa ciljem očuvanja javnog zdravlja", saopštio je Mileta Radovanić, kandidat za poslanika koalicije Crno na bijelo.

On ističe da je ovo jedini zabilježeni slučaj u Evropi da državna institucija najavljuje kršenje Ustava.

"Sada je jasno da DIK i NKT sinhronizovano rade u korist DPS-a. Umjesto da se štiti zdravlje građana, štiti se kriminal. Smatramo da je ova sramna odluka zapravo posljedica cjelokupne zbrke koja je nastala pokušajem da se izbori organizuju u ovakvom ambijentu. Partijske institucije su donijele odluku da izbore organizuju u ovim uslovima, te iz tih razloga za posljedicu imamo ovako skandalozne odluke. Pozivamo Ustavni sud da reaguje urgentno, jer to zahtijeva situacija, i poništi sramnu odluku koja diskriminiše osnovna ljudska prava. Takođe, pozivamo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da stane u zaštitu građana kojima je ova odluka prekšrila njihova osnovna prava“, zaključuje Radovanić.

Bonus video: