"PRAVO GLASA SE MORA OMOGUĆITI"

"Mir je naša nacija": DIK izgubila povjerenje, da uputi izvinjenje biračima

"Neshatljivo je da organ koji treba da omogući građanima ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava, donosi odluke kojima suspenduje Ustav Crne Gore"

3234 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Koalicija "Mir je naša nacija" poručila je da je biračima koji se na dan održavanja izbora nalaze na bolničkom liječenju mora omogućiti ostvarivanje prava glasa.

"Niko to pravo ne može uskratiti biračima, pa ni Državna izborna komisija, koja je dužna da donese preporuke o glasanju za svakog građanina Crne Gore", saopšteno je iz te koalicije.

Oni su izjava portparola Državne izborne komisije Mersudin Dautović, da taj organ donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom Crne Gore, odnosno da su svjesni da to nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom, predstavlja svojevrstan skandal.

"Nakon ovakve izjave i postupanja Državna izborna komisija Crne Gore u očima javnosti izgubila je svako povjerenje. Član DIK-a iz redova Demokratske Crne Gore, glasao je protiv ovakvih nezakonitih i neustavnih preporuka. Neshatljivo je da organ koji treba da omogući građanima ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava, donosi odluke kojima suspenduje Ustav Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je pitanje birača koji se nalaze na bolničkom liječenju usled koronavirusa, DIK trebao da riješi propisivanjem načina kako da ta lica ostvare pravo glasa, a ne da im onemogući pravo glasa.

"DIK je prije svega dužan da uputi izvinjenje biračima i ukupnoj javnosti. Pozivamo nadležne organe da reaguju, jer otvoreno kršenje Ustava Crne Gore ne smije proći bez reakcije i bez sankcije. Ovakvo postupanje je samo jedna u nizu odlika autokratskog režima. I na ovom primjeru se vidi da aktuelni režim usled očiglednog staha nije spreman da poštuje ne samo aktuelno izborno zakonodavstvo, već ni Ustav Crne Gore", navodi se u saopštenju koalicije "Mir je naša nacija".

Preporučujemo za Vas