Zaposlenima u Opštini Budva nisu isplaćene zarade: Novca ima, plate kasne mjesecima

Računi Opštine od kraja maja su pod privremenom mjerom Privrednog suda, kojom je lokalnoj upravi na zahtjev Ministarstva finansija, zabranjeno korišćenje novca, dok se ne riješi problem plaćanja 29,3 miliona eura - koliko je njemačko austrijski koncer WTE/EVN “skinuo” s državnog računa, aktivirajući garanciju

24801 pregleda 137 reakcija 23 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock

Nikola Divanović, koga je odbornička većina predvođena DPS-om imenovala za gradonačelnika, u subotu će na sjednici Skupštine opštine izložiti informaciju o aktivnostima preduzetim za deblokadu računa.

Već druga zarada nije isplaćena zaposlenima u lokalnoj administraciji, a čak tri zaostale plate duguju se zaposlenima u Javnoj ustanovi “Muzeji i galerije Budve” i lokalnom javnom servisu Radio televizija Budva.

Računi Opštine od kraja maja su pod privremenom mjerom Privrednog suda, kojom je lokalnoj upravi na zahtjev Ministarstva finansija, zabranjeno korišćenje novca, dok se ne riješi problem plaćanja 29,3 miliona eura - koliko je njemačko austrijski koncer WTE/EVN “skinuo” s državnog računa, aktivirajući garanciju.

Divanovićeva administracija pokušava da riješi problem i privremenu mjeru stavi van snage, ali to očigledno Ministarstvo finanisja ne dozvoljava.

Mjeru je odmah nakon njenog donošenja osporila administracija smijenjenog gradonačelnika Marka Carevića, ukazujući da Privredni sud u tom slučaju nije bio nadležan, ali i da je uprkos tome, donijeta privremena mjera koja je imala i tehnički nedostatak jer nije bio upisan PIB.

Carevićev advokatski tim u prigovoru je osporio i nadležnost sudije. Vijeće tog suda, međutim, dva mjeseca nije odlučivalo o prigovoru.

Očekuje se da će na predstojećoj sjednici biti donijeta odluka o zaduživanju Opštine od 30 miliona eura, koje bi bile isplaćene Vladi, a time i Opštini deblokiran račun na kome ima više od dva miliona eura, dovoljno da se isplate zaostale zarade.

Sindikat zaposlenih, u dopisu je naveo da nema povoljne “informcije kojima sada raspolažu u vezi s isplatom zarada”...

“Uprkos što sredstva za isplatu dvije zarade postoje na računu, nijesmo u mogućnosti da primijenimo odredbe Zakona o radu koje se odnose na mogućnost potraživanja i naplate neisplaćenih zarada preko javnog izvršitelja, jer bi u najboljem slučaju bili drugi po redu za izvršenje - prva je privremena mjera na 29,3 miliona eura”, navode u Sindikatu.

Sekretar za finansije Opštine Budva Petar Odžić (SDP) juče je apelovao na Ministarstvo finansija i Nikolu Divanovića da što prije nađu rješenje da se omogući isplata zarada zaposlenima.

Kazao je da je ostvarena trećina planiranog budžeta i da je stabilnost javnih finansija i likvidnost dovedena u pitanje.

Odžić je obećao da će se kao sekretar za finansije boriti da ne bude smanjenja zarada zaposlenima.

“Period stagnacije crnogorske ekonomije izazvane koronavirusom, sasvim prirodno, najviše je pogodio najrazvijeniju opštinu u Crnoj Gori - Budvu. Pa tako možemo reći da je ostvarenje budžeta do današnjeg dana svega 34,27 odsto. Ako na to dodamo da je na isti dan prošle godine ostvarenje bilo 54 odsto, jasno se vidi da je stabilnost javnih finansija i likvidnosti dovedeno u pitanje”, kazao je Odžić “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, država koja stremi Evropi i evropskim standardima u obavezi je da u kriznim situacijama pomogne lokalnim samoupravama.

“A ne da vrši prinudno naplaćivanje potraživanja, pogotovo ako se radi o slučaju gdje je dokazana korupcija na visokom nivou. Apelujem na Ministarstvo finansija i gospodina (Nikolu) Divanovića, da u što kraćem roku nađu rješenje za ukidanje privremene mjere zabrane raspolaganja sredstvima, kako bi službenici Opštine Budva mogli da dobiju već zarađene dvije, a neki i tri zarade. Napominjem da je većina tih zarada već kreditno zadužena i da moramo voditi računa o njihovim porodicama, ali i o porodicama žiranata koji će ubrzo biti na udaru”, naglasio je Odžić.

Potpredsjednik Demokrata i odbornik u budvanskom parlamentu Dragan Krapović, u nekoliko navrata pozivao je ministra finansija Darka Radunovića i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da deblokiraju račun Opštine Budva, kako bi radnicima bile isplaćene zarade.

“Ministre Radunoviću, predsjedniče Privrednog suda Jovaniću, po ko zna koji put javno pitam zašto su računi Opštine Budva protivpravno blokirani? Vjerujem da vam je u potpunosti jasno da zbog protivpravne privremene mjere, nametnute politički, od strane nenadležnog suda hiljade građana Budve, radnika Opštine, radnika firmi čiji je osnivač Opština Budva, zaposleni na lokalnom javnom emiteru i mnogi drugi ne primaju zarađene plate. Pogotovo problematičnom, da ne upotrijebim težu riječ, smatram činjenicu da vas u ovom teškom periodu očigledno nije briga za egzistenciju tolikog broja građana. Smatram to nedopustivim ponašanjem za ljude koji trenutno (ne zadugo) pokrivaju tako odgovorne funkcije“, kazao je Krapović.

Plate smanjiti funkcionerima, ne službenicima

Sekretar za finansije Petar Odžić kazao da su rebalans budžeta dužni da donesu do kraja septembra.

“On će zasigurno prihodovnu i rashodovnu stranu korigovati na niže za gotovo 50 odsto. Na udaru će najviše biti investicioni poduhvati, ali i tekući rashodi koji nijesu nužni za funkcionisanje lokalne samouprave. Što se tiče zarada zaposlenih, mislim da su prethodne izjave na tu temu bile ishitrene i preuranjene, jer u budžetu postoji dosta tekućih rashoda koje je moguće smanjiti i napraviti uštede. Kao sekretar za finansije ću se boriti da smanjenje zarada bude zadnja mjera koju ćemo donijeti. Ukoliko kriza potraje svakako treba razmišljati o smanjenju zarada funkcionera, a ne službenika”, rekao je.

Bonus video: