Zdravstveno sanitarni inspektori pozvani na sjednicu SO Budva

Na dnevom redu današnje sjednice je 29 odluka. Iako se očekivalo da će biti odluka o deblokadi opštinskog računa, čime bi bile omogućene isplate zarada zaposlenima u lokalnoj administraciji i javnim ustanovama, kao prva tačka će biti obraćanje Divanovića

8372 pregleda 3 komentar(a)
Sa ranije sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa ranije sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Zdravstveno sanitarni inspektori pozvani su da danas uđu u skupštinsku salu u Budvi i vide da li se poštuje mjere Nacionalnog kordinacionog tijela, jer će na zakazanom zasjedanju biti više od 40 ljudi, kako odbornika, članova privatnog obezbjeđenja, tako i predstavnika medija.

Lider budvanskih Demokrata i šef odborničkog kluba Mijomir Pejović uputio je urgentni dopis Upravi za inspekcijske poslove – odsjeku za zdravstveno sanitarnu inspekciju da izvrši inspekcijski nadzor.

Iz skupštinske službe "Vijestima" je proslijeđen dopis zdravstveno sanitarne inspekcije u kome se navodi da "u konkretnom slučaju nema mjesta ograničavanja do 20 lica jer se ne radi o javnom okupljanju", već o radu Skupštine opštine kao predstavničkog organa građana za čije održavanje ne postoje pravne smetnje uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Anđela Ivanović, koja je voljom većine imenovana za predsjednicu Skupštine opštine, zakazala je po hitnom postupku sjednicu lokalnog parlamenta za subotu.

Ivanovićeva se, na predlog predsjednika Opštine Nikole Divanovića, pozvala na Poslovnik te ponovo, treći put u proteklih mjesec i po dana, zakazala po hitnom postupku zasjedanje, i to i ovoga puta u subotu. Sjednicu je zakazala u skupštinskoj sali.

“Mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) od 23. jula, na predlog Instituta za javno zdravlje, u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, uvedena je i nova privremena mjera kojom se okupljanje osoba ograničava na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. Na veb sajtu Opštine Budva postavljeno je obavještenje o sazivanju 40. sjednice Skupštine opštine Budva po hitnom postupku za dan 8. avgust sa početkom u 10 časova u sali opštine Budva. Na navedeni način, u zatvorenoj prostoriji okupiće se oko 50 lica, pri čemu neće biti poštovana ni mjera fizičke distance, čime će na drastičan način biti prekršena gore naznačena mjera NKT-a. Očekujemo da ćete po ovoj inicijativi postupiti bez odlaganja“, istakao je Pejović u dopisu Upravi, te ih zamolio da Opštinski odbor Demokratske Crne Gore u Budvi, nakon izvršenog inspekcijskog nadzora obavijeste o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim mjerama.

Na prethodne sjednice nijesu dolazili odbornici opozicije izuzev DF-a, koji su uglavnom nakon desetak minuta protesta zbog održavanja, izlazili iz sale, pa je preostalih 17 odbornika nove većine - 12 iz redova DPS-a, jedan SD-a, tri iz Crnogorske i odbornik Stevan Džaković ostajali u sali. “Vijestima” je rečeno da će sjutra na sjednicu doći svi odbornici DF-a i Demokrata, kako bi se uvjerili u poštovanje mjera NKT-a.

Kako je “Vijestima” rečeno iz opozicije, ukoliko bude danas održana sjednica u zatvorenom prostoru, gdje će prisustvovati više od 20 osoba, smatraju da će time Uprava za inspekcije aminovati da se od ponedjeljka mogu slobodno održavati u zatvorenim prostorima politička okupljanja, pa će ubrzo i stranke zakazati mitinge.

Zakazivanje sjednice i održavanje dešava se nakon što je zvanično počela predizborna kampanja, a kako je juče na protestu ispred zgrade Opštine rečeno od strane odbornika DF-a i Demokrata, protivzakonito se na sjednici vrše i nova zapošljavanja, što je zabranjeno uoči izbora.

A na dnevom redu današnje sjednice je 29 odluka. Iako se očekivalo da će biti odluka o deblokadi opštinskog računa, čime bi bile omogućene isplate zarada zaposlenima u lokalnoj administraciji i javnim ustanovama, kao prva tačka će biti obraćanje Divanovića, koji će predočiti informaciju o “preduzetim aktivnostima na deblokadi računa”.

Pred odbornike skupštinske većine nalazi se set odluka o razrješenju predstavnika doskorašnje administracije.

Bonus video: