ASK: Danas ističe prvi rok za objavljivanje podataka

Iz ASK-a podsjećaju da su danom raspisivanja izbora za predsjednika Crne Gore, 19. januara, počeli da teku zakonski rokovi za realizaciju obaveza koje su propisane odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja
2 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 29.01.2018. 15:06h

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je da danas ističe prvi sedmodnevni rok u kojem su sve budžetske potrošačke jedinice na državnom i lokalnom nivou dužne da na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu.

„I dostavljaju ih nadležnom radnom tijelu Skupštine, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora i mjesec nakon održavanja izbora“, kaže se u saopštenju Agencije.

Iz ASK-a podsjećaju da su danom raspisivanja izbora za predsjednika Crne Gore, 19. januara, počeli da teku zakonski rokovi za realizaciju obaveza koje su propisane odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Agencija podsjeća da danas ističe i prvi rok u kojem su svi državni organi, organi državne i lokalne samouprave, organi lokalne uprave, javna preduzeća i ustanove, državni fondovi i privredna društva čiji je osnivač i/ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave, dužni da na svojoj internet stranici objavljuju sedmodnevno sve izdate putne naloge za upravljanje službenim vozilima, od dana raspisivanja do održavanja izbora.

„Agencija će vrštiti nadzor nad ispunjavanjem zakonske obaveze objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga od obveznika zakona, u cilju obezbjeđenja i unaprjeđenja transparentnosti upotrebe državnih sredstava u toku izborne kampanje“, kaže se u saopštenju.

Agencija će, kako se navodi, izvršiti i kontrolu navedenih izvještaja u okviru ovlašćenja koja su definisana Zakonom o finansiranju političkih subjekata izbornih kampanja i o rezultatima sprovedene kontrole blagovremeno informisati javnost, u skladu sa zakonom.

Bonus video: