Mikić: Fejsbuk pravila ograničiće zloupotrebe u kampanji

Još od prošle godine svi promovisani postovi imaju oznaku da ih je platio pokret URA, kaže Zoran Mikić

5352 pregleda 7 komentar(a)
“Društvene mreže korišćene za obračune s političkim protivnicima”: Mikić, Foto: Privatna arhiva
“Društvene mreže korišćene za obračune s političkim protivnicima”: Mikić, Foto: Privatna arhiva

Nova Fejsbuk pravila ograničiće u jednoj mjeri zloupotrebe društvenih mreža i u mnogim segmentima će popraviti transparentnost, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Prema novim pravilima Fejsbuka, svi politički oglasi u Crnoj Gori moraju proći autorizaciju oglašivača i moraju da sadrže informacije ko je platio oglas (“Paid for by” disclaimer).

Fejsbuk je u junu prošle godine učinio globalno dostupnim svoje alate za transparentnost oglasa, što je oglašivačima omogućilo da dobiju ovlašćenje za postavljanje političkih oglasa, da mogu postave informaciju ko je platio oglas i da unose svoje oglase u biblioteku oglasa (Ad Library) narednih sedam godina.

“Od danas, ovaj proces političkog oglašavanja postaje obavezan i u Crnoj Gori. Bilo ko, ko oglašava političke oglase namijenjene građanima Crne Gore mora biti ovlašćen u ovoj zemlji kao oglašivač”, saopštili su u četvrtak predstavnici kompanije Fejsbuk.

Šef izborne kampanje “Crno na bijelo” Zoran Mikić rekao je “Vijestima” da je GP URA od trenutka kada je Fejsbuk prvi put najavio nova pravila u vezi s oglašavanjem sadržaja s političkom, izbornom ili društvenom tematikom, odmah počeo proces autorizacije, i obavio je u veoma kratkom roku.

“Još od prošle godine svi promovisani postovi s Fejsbuk stranice GP URA, kao i promovisani postovi na Fejsbuk stranici predsjednika Dritana Abazovića, imaju oznaku da su plaćeni od pokreta URA, dakle potpuno u skladu s Fejsbuk pravilima, i mnogo ranije nego što je ta odluka i zvanično stupila na snagu u Crnoj Gori”, kazao je Mikić.

Dodaje i da je stranica GP URA jedina zvanična stranica neke političke organizacije koja nosi plavu verifikacionu značku, kojom Fejsbuk potvrđuje da se radi o autentičnoj stranici organizacije ili javne ličnosti koju predstavlja.

“Plava verifikaciona značka se, takođe, nalazi i na Fejsbuk stranici predsjednika Dritana Abazovića. Osim Fejsbuka, URA je svoje kanale verifikovala i za oglašavanje na Guglu i Jutjubu u skladu s njihovim pravilima”, naveo je URA.

URA, kako dodaje, snažno pozdravlja uvođenje novih Fejsbuk pravila koja se tiču oglašavanja političkog sadržaja na ovoj društvenoj mreži i smatra da će to dovesti do mnogo transparentnijeg finansiranja političkih kampanja, i smanjiti brojne manipulacije koje su do sada bile prisutne kada su u pitanju političke kampanje na društvenim mrežama.

“Nova pravila će spriječiti i ograničiti zloupotrebe ovih kanala komunikacije za bilo koju političku grupaciju”, rekao je Mikić.

Političke partije, u nedostatku smjernica za bezbjedno održavanje izbora, predizbornu kampanju uglavnom vode na društvenim mrežama.

Zbog pandemije koronavirusa nema predizbornih promotivnih skupova, pa se promocija na terenu svela na dijeljenje promotivnog materijala, što se ne može reći za DPS koji koristi državne resurse i reklamira se najviše kroz aktivnosti premijera Duška Markovića koji je i nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović”.

Takođe, i manja članica vladajuće koalicije SD na društvenim mrežama, kao partijske, promoviše rezultate državnih institucija na čijem čelu je kadar SD-a.

Potrebno normirati pravila digitalnog marketinga

Mikić je ocijenio da su društvene mreže, pogotovo Fejsbuk, često u prethodnom periodu korišćene za obračune s političkim protivnicima, širenje lažnih vijesti i razne druge manipulacije.

"Širenje lažnih vijesti i obračuni s političkim protivnicima najčešće su se koristili preko lažnih stranica iza kojih su bile neke političke partije. Ti postovi su se vrlo često i sponzorisali. Imajući u vidu da je oblast društvenih mreža nedefinisana u velikoj mjeri i u našem zakonodavstvu, moraćemo da mijenjamo set medijskih zakona i da normiramo određena pravila u ovoj oblasti digitalnog marketinga”, kazao je Mikić.

Bonus video: