DIK IZMIJENIO ODLUKU

Građani koji budu u karantinu van svog mjesta prebivališta ipak će moći da glasaju

"Imajući u vidu reagovanja političkih subjekata kao i nevladinog sektora u vezi sa ovim pitanjem, a cijeneći prije svega usklađenost Tehničkih preporuka sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, zaključeno je da u preporukama ne postoji ni jedna odredba koja bi ograničila pravo glasa građanima Crne Gore"

45413 pregleda 102 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Glasači koji budu u karantinu van svog mjesta prebivališta moći će da glasaju pa izborima zakazanim za 30. avgust.

To je saopšteno iz Državne izborne komisije, koja je danas održala sjednicu na kojoj je, kako je saopšteno bila "posebna pažnja posvećena Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača". 

"Tokom višesatne diskusije članova Državne izborne komisije, ovo pitanje se sagledalo u svim pravnim detaljima i praktičnim implikacijama. Imajući u vidu reagovanja političkih subjekata kao i nevladinog sektora u vezi sa ovim pitanjem, a cijeneći prije svega usklađenost Tehničkih preporuka sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, zaključeno je da u preporukama ne postoji ni jedna odredba koja bi ograničila pravo glasa građanima Crne Gore", saopšteno je iz DIK.

Tvrde da "njihova potpuna usklađenost sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, Pravilima o glasanju putem pisma, koja su se primjenjivala duži niz godina, govori u prilog da je Državna izborna komisija, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, Instituta za javno zdravlje i naredbe Ministarstva zdravlja koje obavezuju sve građane Crne Gore, samo pojasnila proceduru glasanja uz sprovođenje epidemiološke zaštite tokom izbornog dana".

"Takođe, predsjednik Državne izborne komisije je već ranije saopštio da preporuke kao takve, po svojoj pravnoj prirodi ne suspenduju biračko pravo koje je garantovano najvišim pravnim aktom, Ustavom Crne Gore i Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Cijeneći značaj ovog pitanja Komisija je na sjednici usvojila izmjene Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, kojim je iz preporuka brisan dio teksta koji se odnosi na prebivalište kao uslov za glasanje u karantinima".

Iz DIK su naveli da ostaju pri principu otvorenosti i pozvali političke subjekte, nevladin sektor i stručnu javnost da dostave svoje prijedloge do ponedjeljka 10. avgusta 2020. godine do 12 časova.