PORUČILA DA CRNA GORA MORA IMATI JAKU EKONOMIJU

Vuksanović Stanković u Rožajama: Dosta je više privilegovanih tajkuna koji su poharali crnogorsku ekonomiju

"Da naši privrednici imaju podršku poput stranih, u Crnoj Gori bi nezaposlenost bila jednocifrena, a mnoge stvari koje danas uvozimo bi proizvodili ovdje", zaključila je Vuksanović Stanković.

5718 pregleda 137 reakcija 137 komentar(a)
Vuksanović Stanković u Rožajama, Foto: SDP
Vuksanović Stanković u Rožajama, Foto: SDP

Crna Gora mora imati jaku ekonomiju, u kojoj će država podržati mikro, mala i srednja preduzeća jer je to jedini način da zaposlimo ljude i spriječimo odlazak mladih sa sjevera, poručila je predsjednica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović Staković tokom posjete Rožajama.

"Cilj SDP-a je da Crna Gora do 2024. godine bude dio EU jer samo tako možemo sprovesti nužne promjene i neophodne reforme da bi u našoj Crnoj Gori bilo više pravde i pristojnog posla. Dosta je više privilegovanih tajkuna koji su poharali crnogorsku ekonomiju, a građanima ostavili dugove da ih vraćaju", naglasila je Vuksanović Stanković.

Predsjednica SDP je istakla da su ključni problemi Rožaja nezaposlenost i iseljavanje mladih ljudi. "Gubimo cijelu jednu generaciju neodgovornom politikom. Danas je na desetine mladih Rožajaca manje u ovom gradu nego prije 4 godine."

"Socijaldemokratska partija se u proteklom periodu dominanto bavila socio-ekonomskim pitanjima i nudila rješenja. Uspjeli smo da bude usvojen Zakon o penzijama. Znamo da je to važno za penzionere i zaposlene koji odlaze u penziju. Ponosni smo na taj uspjeh. Upozoravali smo da će banke iskoristiti krizu da uvećaju svoj profit na teret građana. Sjetimo se samo koliko smo puta u Parlamentu predlagali da se usvoji zakon po kome banke ne bi mogle da naplaćuju kamatu tokom vremena krize u moratorijumu. Vlast je odbila naš zakon i banke su uzele od građana i privrede skoro 20 miliona eura za tri mjesca", kazala je Vuksanović Stanković.

Navodi se da SDP želi "bolje uslove za naša mala i srednja preduzeća."

"Dosta su pomagani privilegovani tajkuni. Vrijeme je da pomognemo domaću crnogorsku privredu. Nije valjda jedna Vektra Jakić koja državi duguje 20 miliona eura važnija od hiljada i hiljada domaćih malih i srednjih preduzeća koja redovno plaćaju poreze, naglasila je predsjednica SDP. Ključno obećanje SDP jeste da ćemo obezbjediti bolje uslove za biznis i da možemo do kraja mandata naredne Vlade do 2024. godine da imamo prosječnu platu 700 eura. Ako su to mogle Hrvatska, i druge zemlje regije zašto ne bi i Crna Gora. Zato nam trebaju političke promjene i poštena vlast. Naši građani ne traže mnogo, oni žele prostojan posao i jednake šanse. Ovdje smo i da ukažemo na promašaje aktuelne vlasti, pogotovo u šumarstvu, sektoru koji je nekad zapošljavao više od polovine svih radnika u ovom gradu. Prostor kompleksa Gornjeg Ibra mora postati motor razvoja Rožaja, a ja sam sigurna da vrijedni, domaći, preduzetnici mogu uraditi puno više nego strani investitori poslije kojih je za 5 godina fabrika zarasla u korov. Tako smo umjesto obnove Lamelirnice i ostalih pogona nekadašnjeg giganta, Gornjeg Ibra dobili prazna obećanja i opustošene pogone. Da naši privrednici imaju podršku poput stranih, u Crnoj Gori bi nezaposlenost bila jednocifrena, a mnoge stvari koje danas uvozimo bi proizvodili ovdje", zaključila je Vuksanović Stanković.