URA Budva: Provjeru o davanju potpisa napraviti ličnim i nepristrasnim uvidom u našim prostorijama

Ona kaže da je javnost već obaviještena o pojavi da među potpisnicima podrše nekim partijama nema imena njihovih istaknutih pripadnika ili pak da su neki građani neugodno iznenađeni navodnom podrškom određenoj partiji

9081 pregleda 116 reakcija 117 komentar(a)
Jelušić, Foto: URA
Jelušić, Foto: URA

Predsjednica budvanskog odbora URA, Božena Jelušić kazala je da budvanski odbor GP URA odbacije sve navode o mogućoj (zlo)upotrebi potpisa podrške građana svojoj izbornoj listi bilo na lokalnim ili parlamentarnim izborima.

"Pozivamo sve građanke i građane, koji uz svoje ime na biračkom spisku uoče nepravilnosti u vidu davanja ili nedavanja podrške GP URA, da dođu u prostorije stranke i na licu mjesta se uvjere u potpise predate opštinskoj i državnoj komisiji", rekla je Jelušić.

Ona kaže da je javnost već obaviještena o pojavi da među potpisnicima podrše nekim partijama nema imena njihovih istaknutih pripadnika ili pak da su neki građani neugodno iznenađeni navodnom podrškom određenoj partiji.

"U oba slučaja je provjeru moguće napraviti ličnim i nepristrasnim uvidom, ne dozvoljavajući niti koristeći mogućnost da se ovakve nemile pojave generalizuju, a posebno ne da se koriste kao sredstvo u prljavim političkim kampanjama. Svijet se posebno od 2016. godine suočava sa sve ozbiljnijim izazovima kada je u pitanju mogućnost da digitalno okruženje, algoritamska „inteligencija“ i društvene mreže ugrožavaju izborni proces i slobodno iskazivanje volje građana. Poseban problem je što se i stvarne omaške i namjerne dezinformacije mogu koristiti za dalje plasiranje neistina i spinovanje građana, koje je mnogo teže ograničiti i ispraviti. To nije novina ni za Crnu Goru, a sva je prilika da je u okvriru tehnoloških mogućnosti koje mreža nudi provjeru ponekad najbolje napraviti na tradicionalan način, neposrednim uvidom i kontrolom. Pozivamo zato sugrađanke i sugrađane da nas, prije nego svoj pravedni gnijev usmjere na potencijlanog N.N. izvršioca zloupotrebe njihovih potpisa ukoliko se isti našao uz GP URA, kontaktraju, dođu u naše prostorije i uvjere se u korektnost naših listi", kazala je Jelušić.

Bonus video: