MANS: Ćutanje ASK-a već ima posljedice

"MANS je ranije upozoravao da će nastavak ćutanja ASK-a dovesti do još većeg kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a učesnike u izbornom procesu dovesti u zabludu da je oglašavanje u medijima koji nisu na vrijeme dostavili cjenovnike, zakonito"

2868 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je da, uprkos tome što su još prije deset dana upozorili Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) da je određeni broj medija zakasnio sa predajom cjenovnika za političko oglašavanje, ta institucija još uvijek nije donijela bilo kakvu odluku po inicijativama koje je MANS podnio.

"Iako je krajni rok za odgovor po većini inicijativa koje smo podnijeli istekao juče, ASK nas još uvijek nije obavijestio o njihovom ishodu, niti uklonio sporne cjenovnike medija sa svoje internet prezentacije. MANS je ranije upozoravao da će nastavak ćutanja ASK-a dovesti do još većeg kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a učesnike u izbornom procesu dovesti u zabludu da je oglašavanje u medijima koji nisu na vrijeme dostavili cjenovnike, zakonito", navode iz MANS-a.

Podsjećaju da su se incijative koje su uputili ASK-u odnosile na: Pink Media M, RTV Budva, RTV Rožaje, RTV Nikšić, Srpsku Radio Televiziju, radio stanice Antenu M, S1 i S2 iz Herceg Novog, Radio Titograd, Radio Elmag, Radio Mag, Radio Bar, te veb portal PV Informer, kao i kompanije za iznajmljivanje bilborda, CG Media iz Berana i Budva Media.

"Da pasivnost ASK-a u rješavanju ovog problema već stvara posljedice, svjedoči i primjer komercijalnog emitera radija AntenaM koji je u subotu na svom sajtu u sekciji “politički marketing” reklamirao novi promotivni spot Demokratske partije socijalista (DPS). Politički oglas je objavljen uprkos činjenici da je ovaj mediji cjenovnik ASK-u dostavio tri sedmice nakon isteka zakonskog roka. Kako ASK nije donio odluku po našoj inicijativi, ovaj emiter još uvijek ne snosi bilo kakve zakonske posljedice", navode iz MANS-a.

Podsjećaju da se kazne za medije koji suprotno Zakonu o finaniranju političkih subjekata i izbornih kampanja objavljuju političke oglase, kreću od pet do 20 hiljada eura.

"MANS će nastaviti da prati i prijavljuje sve koji tokom predizborne kampanje krše zakon i još jednom zahtijeva od ASK-a da počne da radi svoj posao i obezbijedi poštovanje zakona i ravnopravne uslove za sve učesnike ovogodišnjih izbora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: