Biznismeni široke ruke kada je u pitanju DPS

Maksimalne iznose od po 5.000 eura uplatili biznismeni Igor Mašović, Milić Novović i Nenad Ivanović. Visokih zvaničnika ni ovaj put nema među dobrotvorima, premijer ranije pomogao lokalne izbore u Tivtu

61583 pregleda 729 reakcija 171 komentar(a)
Poslanici pomagali, oni na najvišim pozicijama slabo: Nakon predaje liste DPS, Foto: DPS
Poslanici pomagali, oni na najvišim pozicijama slabo: Nakon predaje liste DPS, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) do sada je od donacija za izbornu kampanju za parlamentarne izbore dobila skoro pola miliona eura, odnosno 477.712 eura, pokazuju podaci koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Taj iznos partija lidera Mila Đukanovića, koji je i predsjednik države, prikupila je za mjesec dana - od 5. jula do 3. avgusta.

Na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, partije su dužne da ASK dostavljaju petnaestodnevne izvještaje o donacijama.

Prema posljednjem izvještaju koji je ASK objavila u nedjelju uveče, DPS je od 20. jula do 3. avgusta dobila 358,8 hiljada eura priloga. U periodu od 5. do 19. jula njoj je uplaćeno 118.840 eura. Sve to samo za parlamentarne izbore.

Maksimalni iznos donacija dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, 5.000 eura, vladajućoj partiji uplatili su u posljednje dvije sedmice Igor Mašović, Milić Novović i Nenad Ivanović.

Igor Mašović je vlasnik i suvlasnik više malih hidroelektrana, za koje dobija subvencije iz državnog budžeta. On je i brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića (DPS) koji je ranije partiji donirao 3.000 eura, odnosno tri cijele plate.

1000 eura DPS-u je uplatilo preduzeće, Šef co d.o.o. čije je sjedište u Bijelom Polju, a vlasnik i izvršni direktor je Ermin Alilović. Preduzeće je osnovano u februaru ove godine

Istovremeno s parlamentarnim, u Crnoj Gori se održavaju i lokalni izbori u pet opština među kojima je i Andrijevica.

Ivanović je budvanski ugostitelj i član Opštinskog odbora DPS-a Budva. On je “Vijestima” potvrdio da je donirao 5.000 eura partiji.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Milić Novović je poslovni saradnik Igora Mašovića, a s njim je i rodbinski povezan.

Nešto manje od maksimalnog iznosa donacija, odnosno po 4.800 donirali su Slavko Vavić i Slobodan Radović (odbornik i predsjednik opštinskog odbora te partije u Herceg Novom), dok su po 4.000 eura dali Danilo Matijašević, Milivoje Kosović i Dragan Šakotić.

Dušan Đurović, član GO i OO DPS Nikšić, donirao je 3.500 eura, a Hasan Taći (OO DPS Tivat) 3.400.

Po tri hiljade eura DPS-u su dali Aleksandar Rajović, Dražen Đukanović, Nemanja Vučević, Nikola Marković, Slobo Jovović, Tamara Kokić, Zdravko Đurović i Zvonko Vuković.

Nada Radulović, Slavko Stijović i Vukašin Barjaktarević donirali su po 2.500 eura, a po dvije hiljade su dali Dušan Milinović, Gordana Rajović (izvršna direktorica Instituta “Simo Milošević”, članica OO DPS-a Herceg Novi), Hasan Ramović, Lazar Mašulović, Maja Bakrač, Mario Kilibarda, Milo Damjanović, Nebojša Martinović, Ranko Konjević, Sabahudin Balić, Svetozar Baković, Vanja Jančić, Vlade Milinković i Đoko Krivokapić (predsjednik Borda direktora EPCG i član GO i OO DPS-a Nikšić).

Pomogla partiji sa 2.000 eura: Direktorica Instituta i odbornica DPS Gordana Rajović
Pomogla partiji sa 2.000 eura: Direktorica Instituta i odbornica DPS Gordana Rajovićfoto: Slavica Kosić

ASK objavljuje jedino imena donatora, bez ikakvih drugih podataka.

Većina poslanika DPS-a iz dosadašnjeg skupštinskog saziva uglavnom su donirali po 500 eura. Petar Ivanović i Miloš Nikolić donirali su 1.500 eura, Ljuiđ Škrelja 1.000, a Radule Novović 700.

Prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić dao je DPS-u 1.500 eura, a predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac 1.000.

Nemanja Katnić (Ministarstvo finansija) donirao je 1.000 eura, a Savo Parača (Uprava za saobraćaj, GO DPS) 750 eura.

Donacija predsjednika Opštinskog odbora DPS-a i zamjenika gradonačelnika Podgorice Časlava Vešovića iznosi 1.300, dok su lokalni funkcioneri Filip Makrid (Vodovod) i Andrija Čađenović (Čistoća) dali po 800 eura.

Prema ranije objavljenim podacima, za period od 5. do 19. jula najviše novca, 5.000 eura, DPS-u je donirao Aleksandar Božović. Za njim slijedi partijski funkcioner iz Tuzi Abedin Pepić koji je dao 4.600 eura. Za njega su Demokrate 2016. tvrdile da im je prijetio i podnosile prijavu.

Članica Odbora DPS-a u Plužinama Mileva Damjanović svojoj partiji je poklonila 4.500 eura, Jovana Zarubica 4.600, a Jasna Radović 4.700 eura. Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković dao je 500 eura, koliko i njegov kolega iz Opšte bolnice u Beranama Budimir Dabetić.

Dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović takođe je isti iznos donirao za parlamentrane izbore, a šef kluba DPS-a u Skupštini Nikola Rakočević 300 eura.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović dao je 500 eura.

Na listi donatora, međutim, nema najviših državnih zvaničnika. Jedino je premijer Duško Marković ranije za tivatske izbore dao 500 eura, što je navedeno u izvještaju ASK-a za mart ove godine. Izbori u Tivtu bili su planirani za april, ali su odloženi zbog epidemije i biće održani 30. avgusta kada i parlamentarni.

Za lokalne izbore prikupili više od 60 hiljada eura

Za lokalne izbore DPS je do sada ukupno prikupio 62.450 eura.

U periodu od 20. jula do 3. avgusta donirano je 23.000 eura, a najveći iznos je hiljadu eura, koliko je uplatio Dejan Ivanović. Dušan Knežević je uplatio 850 eura, a po 800 Ermin Harbić i Mustafa Klepo. Ivan Stijović i Mladen Joksović uplatili su po 750 eura, Dragiša Sokić 700, a po 600 Branko Vukić, Dejan Babović, Marko Vukić i Đina Bajčeta.

Prema ranije objavljenim podacima za izbore u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru uplaćeno je 26.550 eura od 24 osobe, a za izbore u Tivtu 12.900 eura.

Kako je ranije objavio CIN-CG petina donacija za Tivat je stigla iz podgoričke „Čistoće“. Izvršni direktor podgoričke „Čistoće“ Andrija Čađenović uplatio je 17. marta hiljadu eura na poseban račun DPS-a za lokalne izbore u Tivtu, a njegovi pomoćnici Vojin Katnić i Slobodanka Čabarkapa po 800 eura

Uplatio 1.800 eura: Čađenović
Uplatio 1.800 eura: Čađenovićfoto: Savo Prelević

Među visokim funkcionerima koji su pomogli vladajuću partiju u Tivtu je i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i više poslanika.

Cakan pomogao SDP - s 582 eura

Od donacija za opozicione partije, registrovani su nenovčani prilozi za koaliciju “Mir je naša nacija” i SDP.

Donacija koaliciji “Mir je naša nacija” je nenovčana, dobijena od Jadranka Tomaševića (OO Demokrata Herceg Novi) u vrijednosti od 150 eura. Na sajtu ASK piše da je u pitanju usluga.

Nenovčani prilog SDP-u je od preduzeća Padrino mont u vrijednosti od 582,82 eura. Prema podacima iz CRPS, vlasnik preduzeća je Radomir Novaković Cakan, potpredsjednik Opštine Bar koji je SDP pomogao proizvodima.

Bonus video: