NP: Država će Tivtu morati da vrati i imovinu naše opštine

kandidati za odbornike građanske liste "Narod Pobjeđuje", dr Miomir Abović i Ivan Starčević, osvrnuli su se na odnos aktuelne lokalne DPS-SD-HGI vlasti prema imovini građana i Opštine Tivat, odnosno njenu dosadašnju fiskalnu politiku

2158 pregleda 6 komentar(a)
Abović i Starčević na presu, Foto: Siniša Luković
Abović i Starčević na presu, Foto: Siniša Luković

Poštovanje privatne svojine u svim oblicima, institucionalna pomoć lokalnom stanovništvu u legitimnim postupcima povratka njihove uzurpirane svojine, kao i vraćanje Opštini i Tivat sve njene vrijedne imovine, poput one na aerodromu, a koja je proteklih godina dekretima prepisana na državu, glavni su prioriteti građanske liste Narod Pobjeđuje (NP) na kojima će ona insitirati kao predvodnik buduće lokalne vlasti u Tivtu.

Saopštili su to na konferenciji za novinare od kandidati za odbornike NP dr Miomir Abović i Ivan Starčević koji su se osvrnuli na odnos aktuelne lokalne DPS-SD-HGI vlasti prema imovini građana i Opštine Tivat, odnosno njenu dosadašnju fiskalnu politiku.

Abović je istakao da je u proteklih 30 godina crnogorska vlast nastojala da podržavi što više privatne imovine, a onda da je kroz razne malverzacije, zloupotrebe i korupciju, „preseli“ u džepove istaknutih funkcionera režima i nima bliskih tajkuna. Pritom je Vlada Crne Gore na svaki način nastojala da sopstvenim građanima kojima je ona svojevremeno oduzeta, ne vrati njihovu privatnu svojinu.

„Nonsens je da državi više odgovara da ima državne imovine zemljišta nego privatne imovine na koju bi ubirala poreze. Mnogi sumnjivi poslovi i sumnjive rabote sa tzv. „stranim strateškim investitorima“, poslije kojih državna i privatna svojina izgledaju kao poslije naleta NATO avijacije, ugrađivanje prve familije i podobnih poltrona i potrčkovića, selektivna i diskriminatorska eksproprijacija, namještanje planske dokumentacije i uzimanje ozbiljnih provizija – harača za izmjenu istih, nepotizam u izmjenama planske dokumentacije, selektivna eksproprijacija privatne imovine, samo su dio sistema otimačine u državi u kojoj živimo. A, ja bih kazao u provizoriju u kojem živimo", istakao je Abović.

On je naglasio da se u Crnoj Gori danas svi koji se “bore protiv kriminalnih aktivnosti predsjednika države i prve familije” proglašavaju državnim neprijateljima što je, uz poistvjećivanje kompletne države sa likom jednog čovjeka – Mila Đukanoviča, po njemu, “apsolutno perfidna i udbaška teza”.

Abović smatra da je cijela Crna Gora danas “faktički privatno preduzeće prve familije kojim je ova hobotnica poklopila svaku poru crnogorske ekonomije, nekretnina i uopšte biznisa”.

“Imajući u vidu kakav su kriminalni sistem razvili, da su faktički svu državnu imovinu posvojili, da im je čitava država Crna Gora privatna kompanija na čemu bi im i Cosa Nostra pozavidjela, mnogo je jasnije zašto je režimu mnogo miliji statud “državna” nego privatna svojina građana ove države. Ono što pokušavaju da okrenu naopako je to da narod, koji želi da živi u pravnoj državi u punom pravnom kapacitetu, koji ovu državu doživljava kao svoju, jednu i jedinu i koji je maksimalno patriotski prema njoj okrenut, proglase za navodnog državnog neprijatelja", istakao je Abović dodajući da NP smatra da je plaćanje poreza, a ne bavljenje kriminalnim aktivnostima, vrhunac patriotizma, “a to sigurno nije ni podaništvo, saučesništvo i bezrezervna podrška kriminalizovanom sistemu na čelu sa prvom familijom”.

Starčević je dodao da Opština Tivat već godinama vodi i gubi brojne bespotrebne sporove sa sopstvenim građanima kojima je uzurpirala ili im se upisala na njihovu privatnu, ali neobilježenu imovinu, te da tako samo nanosi štetu i sebi i tim građanima, odugovlačeći jedino moguće riješenje sporova i nabijajući sudske troškove.

“Na to se troše stotine i stotine hiljada eura novca poreskih obveznika. Pomislite samo koliko bi se sa tim novcem moglo napraviti novih nedstajućih javnih objekata i infrastrukture u gradu", kazao je on dodajući da će nova opštinska vlast sa NP na čelu odustati od takve prakse opstruiranja sopstvenih građana da konačno vrate svoju djedovinu i da će učiniti sve da se ti sporovi okončaju što prije i uz što manje troškove.

“Takođe, Opština će ubuduće preko svoje Pravne službe, maksimalno pomolći građane u sporovima kada je u pitanju imovina koju je vlast iz Podgirice istim metodama, deklarisala kao državnu svojinu, a borićemo se i da zemljište koje je država u međuvremenu sa Opštine Tivat preknjižila na sebe, bude vraćeno Opštini Tivat", zaključio je on.

Starčević: DPS simpatizerima se dozvoljava neplaćanje poreza, ako doniraju partiji

Starčević je naglasio da je za NP vrhunac patriotizma plaćanje poreza i obaveza prema državi, poštovanje zakona i život od svog rada.

“Sa druge strane, nekome je vrhunac patriotizma donacija DPS-u pred izbore. Imamo primjer ćlana OO DPS Tivta Hasana Taćija koji ima neku firmu i u zadnjih deset godina nije uplatio ni plate, ni poreze ni doprinose, a vjerovatno duguje i za PDV. To znači da ima neizmirene obaveze prema državi od najmanje oko 6.000 eura, a ovamo Taći donira DPS sa 3.400 eura. Da li mislite da bi i u jednoj normalnoj državi ovo moglo da prođe?”- zapitao se Starčević dodajuči da ovaj primjer ilustruje “sa kakvom koruptivno-kriminalnom hobotnicom mi imamo posla”.

Bonus video: