Demokrate Kolašin: Izostaje reakcija na devastaciju rijeka, sistem u službi privilegovanih pojedinaca

"Osim podrške lokalne samouprave koja je vazda na braniku privilegovanih pojedinaca bliskih partijama na vlasti, izostala je i reakcija Agenicije za uaštitu životne sredine koja je u rukama SD i koja se nijednom nije oglasila po ovom pitanju"

2054 pregleda 4 komentar(a)
Demokratska Crna gora, Odbor u Kolašinu, Foto: Demokrate
Demokratska Crna gora, Odbor u Kolašinu, Foto: Demokrate

Jedan od primjera kako sistem funkcioniše u službi privilegovanih pojedinaca i šta znači uništavanje javnog dobra za privatne interese je izgradnja mini hidrocentrale na rijekama Ljubaštica, Crnja i Čestogaz koje pripadaju Regionalnom parku prirode Komovi na teritoriji mjesne zajednice Kraljske Bare, kazali su iz odbora Demokratske Crne Gore u Kolašinu.

"Vode su najveće blago naše opštine, koje su potrebne i nama i budućim generacijama. Ono što se izgradnjom mini hidroelektrana predstavlja kao javni interes, zapravo je interes sticanja profita privatnih investitora – bogaćenje uskog kruga već bogatih ljudi, proizvodnjom zanemarljive količine električne energije nauštrb prirodnih resursa", rekli su u saopštenju.

Postavljaju pitanje kako je moguće da nema reakcije na devastaciju naših prirodnih dragulja čak ni kada mještani kađu da investitori odstupaju od propisa i danima mukotrpno brane pristup rijekama koje investitor planira da devastira i “usisa” u višekilometarske cijevi

"Ali zato ima ekspresne reakcije kada se investitor žali da građani ometaju radove. Osim podrške lokalne samouprave koja je vazda na braniku privilegovanih pojedinaca bliskih partijama na vlasti, izostala je i reakcija Agenicije za zaštitu životne sredine koja je u rukama Socijaldemokrata (SD) i koja se nijednom nije oglasila po ovom pitanju. Predlažemo da je Vlada CG preimuenuje u Agenciju za uništavanje životne sredine."

Iz Demokrata kažu da ne postoji energija koja je jeftina, a oni izvori koji se proglašavaju takvima, u svoju „nisku“ cijenu ne uvrštavaju ogromnu cijenu zaštite životne sredine i štete po zdravlje lokalnog stanovništva, pa tako, u konkretnom slučaju, mještani ove MZ su ostali uskraćeni za sadržinu Studije uticaja na životnu sredinu.

"Ono što je posebno problematično jeste namjera koncesionara da se voda zahvati sa samih izvorišta, koja su od mjesta izgradnje mini hidrocentrale udaljena po nekoliko kilometara što dodatno ugrožava cijeli ekosistem. Odvođenje riječnih tokova dodatno će uticati na izdašnost izvora što za mještane područja gdje se gradi mini hidrocentrala znači život. Oni vodu iz rijeka koriste za domaćinstva, kao i za napajanje stoke, čiji je uzgoj jedini način da se mještani prehrane", navodi se u saopštenju.

Ukoliko bi se mini hidroelektrana izgradila i ukoliko bi mještani ostali bez vode, kažu da bi bili bi prinuđeni da se isele i postanu “ekološke izbjeglice” te zato pozivaju sve nadležne organe na lokalnom i državnom nivou da sagledaju "posledice nekih političkih odluka koje su vođenje kratkotrajnim materijalnim interesima, a mogu da imaju dalekosežne i nepopravljive posledice".

"Pozivamo Vladu Crne Gore i Duška Markovića da bez odlaganja zaustave sve dalje aktivnosti kada je u pitanju izgradnja ove mini hidroelektrane a koncesionaru trajno oduzmu koncesiju", zaključili su iz kolašinskog odbora.

Bonus video: