"temelj savremene crne gore"

Đukanović: Odbranićemo građanski karakter naše države

Predsjednik DPS-a je u Podgorici posjetio MO Stara Varoš, u sklopu predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore

3385 pregleda 112 reakcija 95 komentar(a)
Sa skupa u Staroj Varoši, Foto: DPS
Sa skupa u Staroj Varoši, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) će na predstojećim izborima odbraniti građanski karakter Crne Gore i odnijeti još jednu veliku crnogorsku pobjedu, poručio je predsjednik te partije Milo Đukanović.

Đukanović je u Podgorici posjetio MO Stara Varoš, u sklopu predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore. Na sastanku su učestvovali član Predsjedništva DPS i gradonačelnik Ivan Vuković, predsjednik i sekretar Odbora Glavnog grada Časlav Vešović i Nermin Abdić, i kandidat za poslanika Suad Šabanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz DPS-a, iskazao zadovoljstvo zbog prisustva skupu i istakao da možemo biti ponosni na to što je Crna Gora u proteklim decenijama jedina na prostoru bivše Jugoslavije uspjela da sačuva mir i učvrsti međuetnički i međuvjerski sklad. "Ali je upozorio, iako smo vjerovali da su ideje etničke homogenizacije prevaziđene, danas svjedočimo da se one ponovo rađaju u regionu, što upućuje na dodatan oprez i potrebu da čuvamo temelj savremene Crne Gore - građanski karakter naše države", navodi se u saopštenju DPS-a.

On je, dodaje se, kazao da je Crna Gora tokom devedesetih obnovila ekonomsko dostojanstvo, odbila da bude dotirana i uspostavila stabilnost svog ekonomskog sistema. "Zbog toga smo sigurni da i danas, kada su ozbiljni ekonomski izazovi pred nama, Demokratska partija socijalista ima kapacitet da vodi državu i očuva stabilnost. Mi to možemo, i znamo da uradimo", rekao je Đukanović.

Prva vrijednost koja se brani na predstojećim izborima jeste država čiju smo nezavisnost obnovili 2006, poručio je on. "I da smo manje ponosni na to, i da smo manje zadovoljni time što smo uradili - a uradili smo dosta jer smo između ostalog Crnu Goru uveli u NATO i postali zemlja lider u evropskoj integraciji-morali bi se odnositi sa punim poštovanjem prema tome..Jer to je naša država, jedini naš dom, i svaki odgovoran čovjek ima obavezu da štiti svoj dom. Imamo dakle obavezu da odbranimo nezavisnu državu Crnu Goru kao najvažniju tekovinu koju smo stvorili. Vjerujem da je svako od nas ponosan na doprinos koji smo dali obnovi državnog doma i da je to nešto što je na vrhu dostignuća ove generacije", kazao je Đukanović.

Drugo što se brani na izborima je, dodaje, pravo da se obezbijedi doprinos većoj stabilnosti, razvoju i daljoj emancipaciji regiona u kojem živimo. "Vrlo često kada govorimo o domaćim političkim temama zaboravimo na važnu ulogu koju Crna Gora ima u vrlo specifičnom regionu. Zapadni Balkan je tokom čitave istorije imao ozbiljne turbulencije koje su ovdje ograničavale stabilnost i ugrožavale živote ljudi. Uz geostrateški položaj i zaostajanja u razvoju, to je porađalo neku vrstu netolerancije, uskogrudosti i potenciranja razlika među ljudima koji žive u ovom regionu. Vrlo često smo zahvaljujući tom zaostajanju različitosti razumijevali kao naš hendikep. Umjesto da ih shvatimo kao novu, dodatnu vrijednost kvalitetu života na ovom prostoru. Danas, kada pogledamo, Crna Gora u regionu u mnogo čemu ozbiljno prednjači", kazao je Đukanović.

Treće što se brani na ovim izborima, kako je kazao, jeste pravo da se nastavi da intezivnim razvojem Crne Gore.

"Demokratska partija socijalista neće dozvoliti da se uništi to veliko djelo. Sve ovo smo mi stvorili, ovo mi moramo i da odbranimo. Da bi smo pomogli da Crna Gora napokon postane dio savremene evropske civilizacije, da se vrati svojoj evropskoj kući", zaključio je Đukanović, kazavši kako je uvjeren da će DPS na predstojećim izborima slaviti "još jednu veliku crnogorsku pobjedu".

Preporučujemo za Vas