Ćetković predsjednica Skupštine Prijestonice

Više odbornika opozicije kazalo je da nije dobilo poziv za sjednicu, već da su za nju saznali iz medija ili u kafani
243 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Cetinje, Foto: Miloš Rudović
Skupština Cetinje, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 28.01.2018. 19:45h

Maja Ćetković iz DPS-a zvanično je izabrana za predsjednicu Skupštine Prijestonice.

Ona je dobila podršku svih odbornika DPS-a i SD-a.

Ćetković je parlamentu poželjela uspješan rad.

JWPlayer video mesto

Sjednica Skupštine Prijestonice, nastavljena je u 17 časova, a njom je predsjedavao odbornik DPS-a Milovan Janković.

Janković je bivši gradonačelnik Cetinja.

Sjednicu Skupštine Prijestonice prekinuo je malo poslije 11.30 časova predsjedavajući, najstariji odbornik Stare garde LSCG Mića Perazić.

Kazao je da on nije podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Skupštine Prijestonice.

"Ja kao predsjedavajući na današnjoj sjednici nisam podnio ostavku. Prekinuo sam sjednicu jer svi odobornici nisu na vrijeme dobili svoj materijal da bi mogli da stignu na sjednicu. Osim toga bilo je i nekavih stanja koja nisu bila održiva da se u tom ambijentu napravi sjednica. Pravila se i ulica i pijaca i nije bilo naše dostojanstvo da održimo i dalje sjednicu. Ja nisam podnio ostavku, čekao sam da sazovem sjednicu kao predsjedavajući drugi dan. Samim tim sjednica se završila. Mislim da niko nije mogao da sazove sjednicu osim meme, već kad sam najstariji odobornik," rekao je Perazić novinarima poslije završetka konstitutivne sjednice Skupštine Prijestonice.

Kazao je da nije bilo korektno da sjednicom predsjedava Janković, sljedeći najstariji odbornik.

On je kazao da cetinjska opozicija ne priznaje odluke Skupštine Prijestonice.

Iz opozicije su poručili da neće prisustvovati nastavku sjednice, jer ona ne bi bila, kako su kazali, održana na pravno valjan način.

Odbornik Građanskog pokreta URA Filip Adžić kazao je da bi nastavak sjednice predstavljalo pravno nasilje od strane DPS-a.

"Neviđen je način na koji oni ponižavaju kako građane tako i sve institucije u kojima oni vrše vlast ili pokušavaju da vrše vlast. Ne postoji osnov da se danas nastavi ova sjednica, što će oni napraviti i kakvu pravnu gimnastiku, to ja ne znam, ali opozicija sigurno neće učestvovati u nastavku te sjednice," kazao je Adžić poslije prekida sjednice.

Prvi dio sjednice su obilježile kritike opozicionih odbornika na račun toga kada je i kako zakazana sjednica u nedjelju.

Mada iz skupštinske službe insistiraju da su pozivi uredno poslati, više odbornika opozicije kazalo je da nije dobilo poziv.

"Ja nisam dobio poziv, saznao sam iz medija da je sjednica. I vi pričate o regularnoj sjednici," kazao je odbornik SDP-a Nikola Đurašković, dok je odbornik URA Filip Adžić kazao da je za sjednicu saznao u kafani.

Đurašković je tražio da se pojasni zašto je sjednica zakazana u subotu za nedjelju i zašto je na svoj neradni dan radila skupštinska arhiva.

"Što je radio zaposleni u subotu? Je li zemljotres? Jesu elementarne nepogode da moramo u nedjelju da zasijedamo? Zašto zasijedamo danas?," pitao je on skupštinsku službu.

Odbornik Demokrtske Crne Gore Danilo Mrvaljević kazao je da nije postojala hitnost da se sazove sjednica.

On je kazao da su pojedini odbornici DPS-a trenutno u konfliktu interesa.

"Ima određeni broj ljudi koji su u sukobu interesa, koji su i odbornici i na funkcijama a nijesu podnijeli ostavku. Aleksandar Bogdanović je još i ministar i odbornik", tvrdi Mrvaljević.

Predsjednik cetinjskog DPS-a Jovan Martinović kazao je da očekuje da sjednicu nastavi drugi najstariji odbornik u Skupštini Prijestonice.

"Razmotrićemo da li to može da bude danas ili sjutra. Uglavnom, očekujemo u najkraćem vremenskom roku nastavak sjednice kako bismo zaokružili proceduru i praktično zaključili konstitutivnu sjednicu izborom predsjednika Skupštine," kazao je novinarima poslije prekida sjednice.

Na pitanje novinara da li je zadovoljan podjelom mjesta u Prijestonici sa SD-om, Martinović je kazao da nisu govorili o tome.

"Znači nismo govorili o mjestima. Platforma koja je potpisana je na bazi političkih principa i interesa građana. Smatramo da ćemo se sa koalicionim partnerom vrlo lako složiti što su to prioriteti u interesu građana i koji se mogu za mandata realizovati, a sve u skladu sa Zakonom o Prijestonici koja nam daje te mogućnosti kroz razvojni fond," kazao je Martinović.

Na pitanje novinarke TV Vijesti koliki je trenutni dug Prijestonice, dosadašnji predsjednik Skupštine i cetinjskog DPS-a nije želio da odgovori.

"Znači, hvala vam", kazao je Martinović, napustivši salu.

Bonus video: