Petković: Podgorica nam isisava i zadnju paru

"Danas ovdje dolaze, očigledno beskućnici, budući da čim dođu i počnu da rade dobiju stan. Ovdje dolaze partijski uhljebi, potpomognuti domaćim uhljebima koji ne vide nikakav interes u razvoju ni Tivta ni Boke, već vide jedino sitnosopstveničke ineterese i Tivat im služi za ličnu promociju"

4199 pregleda 72 reakcija 4 komentar(a)
Marija Giljača i Andrija Petković, Foto: Siniša Luković
Marija Giljača i Andrija Petković, Foto: Siniša Luković

Kao dio nove lokalne vlasti u Tivtu Bokeški Forum (NF) će nastojati da u praksi sprovede svoju osnovu parolu "Boka Bokeljima" i da promoviše ekonomsku autonomiju Boke kao regije.

"Boka zaista treba da pripadne Bokeljima. Ne u smislu da bilo koga šikaniramo ili diskriminišemo. Mi smo rekli da biti Bokelj ne znači samo roditi se u Boki, već da ovu Boku treba voljeti i poštovati. Dolazili su u Tivat npr. Nikšićani koji su postali bolji ribari od Tivćana, koji su naučili da igraju briškulu i trešetu i povjeđivali na turnirima. Ovi koji dolaze danas, nemaju nikakve veze sa tim svojim prethodnicima. Danas ovdje dolaze, očigledno beskućnici, budući da čim dođu i počnu da rade dobiju stan. Ovdje dolaze partijski uhljebi, potpomognuti domaćim uhljebima koji ne vide nikakav interes u razvoju ni Tivta ni Boke, već vide jedino sitnosopstveničke ineterese i Tivat im služi za ličnu promociju. A sve to zahvaljujući poltronskoj tivatskoj lokalnoj upravi koju čine DPS-HGI-SD koja na taj način zloupotrebljava svoje partijske veze i vezice kako bi tim bezzemljašima i beskućnicima obezbijedili ovdje kvalitetan prostor da se oni nametnu", kazao je na pres konferenciji predsjednik i nosilac izborne liste BF za lokalne izbore u Tivtu Andrija Petković.

On je istakao da je aktuelna lokalna DPS-SD-HGI vlast Tivta predvođena gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS) učinila sve da "udomi i zaposli dođoše" dok mladi i obrazovani Tivćani "čekaju na posao u svom gradu ili su prinuđeni da iz njega trbuhom za kruhom, odlaze u inostranstvo".

Naglasio je da će se kao dio nove vlasti, BF prvo suočiti sa riješevanjem niza problema koje im ostavlja odlazeća DPS vlast i da će on lično insistirati da se u vrhu priotrioteta nađe vraćanje plaža i upravljanja obalom u ruke grada Tivta i njegovih žitelja.

Petković smatra da ako DPS ostane na vlasti, Tivćani "mogu da sa pozdrave i sa preostalim našim plažama na Belanima, Župi, Ponti Seljanova" jer će kako je istakao, u tom slučaju DPS biti "još bahatiji i bezobrazniji nego što je to sada u svojim nastojanjima da ponizi lokalno stanovništvo Boke i oduzme mu njegove najvrijednije resurse".

Petković je kazao da su ljudi sa liste BF "aspolutno slobodni i neucijenjeni" a osvrćući sa na poruke dijela političke konkurencije zapitao je SDP, lodnosno SD "sa kime bi oni to da "odbrane grad" i da "Tivat mora bolje".

Predsjednik BF smatra da nacionalizivanu i oduzetu "tivatsku zemlju treba vratiti Tivćanima" i naglašava da "nam je CG Vlada već isisala para i para" a da zauzvrat država ništa ne ulaže u taj grad pa su tivatske škole u katastrofalnom stanju i u njima je tri puta više učenika od broja za koji su projektovane.

"Kriza koja nastupa zbog korone samo se nadovezala na krizu u koju je Tivat i njegove ekonomskke resurse već dovela bahatost, neznanje i bezobrazluk Kusovca i njegove vlasti. Nema ništa od onoga što su oni godinama obećavali Tivćanima - novih škola, bazena, olimpijskog sela, stanova na Lukovića barakama - ali smo zato mi kao grad, tri ili četiri puta Kusovcu riješavali njegovo lično stambeno pitanje. Bivao je on proteklih godina sve bezobrazniji i gramziviji, dok je grad vodio u ekonomskku propast opraštajući milionske dugove za komunalije tajkunima i gubeći milione eura novca građana Tivta kroz nepotrebne sporove ili držeći ih u propalim bankama. Vlast je nekome bila majka, nekome maćeha, ali nikada nije griješila na svoju, već isključivo na štetu građana. Tome mora doći kraj jer ovaj grad takvu bahatost više ne može da podnese", zaključio je Petković.

Kandidatkinja za odbornicu BF Marija Giljača je istakla da će se ta lista zalagati za decentralizaciju vlasti u Crnoj Gori promovišući ekonomsku autnomiju regiona Boke Kotorske.

"Ako se osvrnemo na Evropu, kojoj toliko težimo, vidjećemo da ona nije samo zbir nacionalnih država, već prije svega skup regija. Sigurno ne bez razloga. Ovu atraktivnu zemlju samo treba upotrebiti u svrhu opšteg dobra, a ne nemilosrdnog ličnog bogaćenja. Programski zadatak BF bazira se na činjenici da Boka ima dovoljan privredni potencijal da, odgovornim upravljanjem, može podići standard svim njenim stanovnicima do nivoa dostojnog čovjeka", rekla je Gijača dodajuči da se BF zalaže nda se morska obala vrati u nadležnost opština, kako bi se njome pravednije upravljalo, kao I da lokalna vklast bude bliska i otvorena za svakog svog građanina.

Bonus video: