CDT: Ocijeniti zakonitosti Pravila o glasanju putem pisma

“Ako ovo pravilo ostane na snazi, glasanje putem pisma će biti uskraćeno svim licima koja se nalaze na kućnom ili bolničkom liječenju ili u samoizolaciji van mjesta prebivališta”, navodi se u saopštenju

2774 pregleda 1 komentar(a)
Centar za demokratsku tranziciju, Foto: CDT
Centar za demokratsku tranziciju, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uputio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Pravila o glasanju putem pisma.

Iz CDT-a su kazali da je Pravilima o glasanju putem pisma uveden uslov prebivališta za glasanje, i na taj način je, kako su naveli, podzakonskim aktom postavljeno ograničenje za ostvarenje biračkog prava koga nema ni u Ustavu ni u Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

“Ako ovo pravilo ostane na snazi, glasanje putem pisma će biti uskraćeno svim licima koja se nalaze na kućnom ili bolničkom liječenju ili u samoizolaciji van mjesta prebivališta”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su kazali da je, nakon pokušaja da taj problem riješe kroz inicijativu prema Državnoj izbornoj komisiji, jedina preostala opcija obraćanje Ustavnom sudu.

“Imajući u vidu kratke rokove do održavanja izbora, ovo je posljednja prilika da se zaštiti biračko pravo građana Crne Gore koji su bez svoje krivice, zbog zaraze ili sumnje na zarazu koronavirusom, van svoga mjesta prebivališta”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: