Media centar: Uočen negativan trend u praćenju predizborne kampanje od strane TVCG

Media centar predstavio javnosti i prve podatke monitoringa izvještavanja o izbornoj kampanji nacionalne javne televizije, lokalne javne televizije Nikšić i tri komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivnošću (TV Vijesti, Prva TV i Nova M televizija)

1034 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Media centar je od Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) zatražio da hitno donese neophodne odluke i osigura primjenu zakonskih normi u slučaju nacionalnog javnog emitera RTCG.

Istim povodom, Media centar se obratio i Savjetu RTCG.

Direktan povod za zahtjeve Media centra je, kako su saoptili, uočeni negativan trend u praćenju predizborne kampanje od strane TVCG, nacionalnog javnog emitera, "koji se ogleda u više primjera koji ukazuju na kršenje propisa i neprofesionalno djelovanje". Zbog jednog od njih, danas je upućen i prigovor Komisiji za prigovore slušalaca i gledalaca RTCG.

"Naime, u Dnevniku 2, emitovanom 12.avgusta 2020, došlo je do kršenja profesionlanih principa i standarda RTCG objavljivanjem predizbornih poruka predsjednika Vlade Crne Gore mimo posebnog bloka namijenjenog za politički marketing. U prilogu posvećenom posjeti opštini Tivat, predsjednik Vlade Duško Marković je izjavio: "Vlada će u narednom mandatu sigurno obezbijediti da se ta nova vizija razvoja aerodroma ostvari. Nastavićemo započetu tendersku proceduru i dovršiti do kraja proces koji nam garantuje najmanje 100 miliona eura avansnog prihoda, zatim godišnju naknadu, čiji je iznos veći od sadašnje dobiti aerodroma i nove investicije od najmanje 200 miliona eura, a Tivat i Podgorica prihodovaće značajan dio od koncesione naknade." U ovom slučaju, prema procjeni Media centra došlo je do kršenja profesionalnih standarda koji se odnose na praćenje predizborne kampanje. Pravila o izvještavanju RTCG o predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore donijeta su 10. jula ove godine. U članu 6 stav 2 tih Pravila piše da "izvještaji o aktivnostima državnih organa, funkcionera i predstavnika lokalne samouprave, na njihovim redovnim državnim poslovima u vrijeme predizborne kampanje, ne smiju sadržati poruke izborne i stranačke propagande"", navodi se u saopštenju.

Media centar smatra da je izjava predsjednika Vlade u Tivtu data u svrhu izborne i stranačke propagande "jer govori o onome što će neka nova Vlada uraditi u narednom mandatu".

"Ovaj vid političkog marketinga čelnika izborne liste DPS-a na parlamentarnim izborima nije mogao da bude emitovan u Dnevniku 2 već isključivo u posebnom bloku namijenjenom za poltički marketing ili da uopšte ne bude emitovan", smatra Media centar.

Slično se, kako dodaju, desilo i u slučaju izjave predsjednika Vlade prilikom boravka u Plavu, gdje je obećavao gradnju magistralnog puta do Dečana na Kosovu.

"Media centar je u zahtjevima AEM-u i Savjetu RTCG skrenuo pažnju na to da u predizbornoj kampanji DPS-a, državni funkcioneri koji se nalaze na izbornoj listi, suprotno članu 51a stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, svoje medijske nastupe stavljaju u fukciju predizborne kampanje. Media centar zato traži od AEM-a i Savjeta RTCG da osiguraju primjenu zakona i da se na RTCG promotivne aktivnosti javnih funkcionera objavljuju u okviru političkog matrketinga (pod istim uslovima kao i za druge političke subjekte) ili da se uopšte ne objavljuju aktivnosti javnih funkcionera u predizbornom periodu. To ne znači da državni funkcioneri ne treba da rade u toku predizborne kampanje, već da se njihove promotivne predizborne aktivnosti tretiraju kao poltički marketing u posebnim blokovima ili da se uopšte ne prenose".

Media centar je danas predstavio javnosti i prve podatke monitoringa izvještavanja o izbornoj kampanji nacionalne javne televizije, lokalne javne televizije Nikšić i tri komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivnošću (TV Vijesti, Prva TV i Nova M televizija).

"Od 4. do 13. avgusta, TVCG je u centralnoj informativnoj emisiji (Dnevnik 2) objavila 30 priloga u kojima se predstavlja (i promoviše vlast), a samo tri priloga u kojima je zastupljena opozicija. U istom periodu, TV Nikšić je u centralnoj informativnoj emisiji dala značajno veći prostor predstavljanju vlasti (14 priloga) dok se opozicija pojavila u svega 2 navrata. U centralnim informativnim emisijama komercijalne televizije Nova M (Centralni dnevnik) značajno veći prostor se daje vlasti, dok je to nešto izbalansiranije u slučaju glavne informativne emisije Prve TV (Žurnal). TV Vijesti u svojoj informativnoj emisiji u 18.30 imaju značajno više informacija koje se tiču opozicije. Sve tri komercijalne televizije na nedovoljno jasan i profesionalno odgovarajući način ne skreću pažnju gledaocima na razliku između sadržaja koji pripada vijestima od onog koji pripada političkom marketingu a objavljuje se u informativnim emisijama".

Media centar realizuje projekat “Izbori 2020-monitoring najvećih javnih i privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijom” uz podršku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u okviru Projekta podrške civilnom društvu u Crnoj Gori 2018-2020.

Bonus video: