Gošović: Nuhodžić da objasni zašto je pozivao građane da produže lična dokumenta

On objašnjava da je jasno da će birači, na biračkom mjestu svoj identitet moći dokazati i biračko pravo ostvariti i na osnovu lične karte ili pasoša kojima je istekao rok važenja

13641 pregleda 18 komentar(a)
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora

Član predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović, pozvao je ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, da objasni zbog čega je pozivao građane kojima je istekao rok važenja ličnih identifikacionih dokumenata da u što kraćem roku predaju zahtjev za njihovu zamjenu, "vezujući te aktivnosti za 30.08.2020. godine kao dan održavanja predstojećih izbora".

Kako podsjeća, pismom od 14.08.2020. godine Nuhodžić saopštio je da će u uređaju za elektronsku identifikaciju birača, za svako biračko mjesto biti sadržani zadnja fotografija birača iz registra ličnih karata ili pasoša, kao i mašinski čitljiv zapis, bez obzira na to da li je istekao rok važenja lične karte ili pasoša.

On objašnjava da je jasno da će birači, na biračkom mjestu svoj identitet moći dokazati i biračko pravo ostvariti i na osnovu lične karte ili pasoša kojima je istekao rok važenja, i da im niko zbog te okolnosti njihovo navedeno ustavno pravo ne može, niti smije uskratiti.

"Ostaje nejasno zbog čega su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i ministar lično, počev od 01.08.2020. godine, u više navrata pozivali građane Crne Gore, njih oko 50.000, kojima je istekao rok važenja ličnih identifikacionih dokumenata, da u što kraćem roku, predaju zahtjev za njihovu zamjenu vezujući te aktivnosti za 30.08.2020. godine kao dan održavanja predstojećih izbora", kazao je Gošović. On ističe da je ministar dužan javnosti dati objašnjenje zbog čega je pozivao građane da u mjesecu avgustu, "mjesecu godišnjih odmora, u postojećim uslovima proglašene epidemije koronavirusa (COVID-19), čekaju satima u redovima, da bi do 30.08.2020. godine zamijenili svoje lične karte, iako je znao da birač, svoje biračko pravo, kao što je bio slučaj i uvijek do sada, može ostvariti sa ličnom kartom ili pasošem čiji je rok važenja istekao"

"Zašto, sada saopšteni stav Ministarstva da će identifikacija birača i ostvarivanje biračkog prava na dan izbora biti omogućeno biračima koji posjeduju ličnu kartu čiji je rok važenja istekao, građanima i ukupnoj javnosti nije saopšten 01.08.2020. godine, kada je i upućen poziv biračima da u što kraćem roku zamijene svoje lične karte. Niko nema pravo, pa ni ministar Nuhodžić da stvara neizvjesnost u pogledu uslova za ostvarivanje biračkog prava, i biračima nameće po njih nepostojeću obavezu da svoja lična dokumenta kojima je istekao rok važenja moraju zamijeniti do dana održavanja izbora", navodi se u saopštenju.

Kako zaključuju, vrijeme će zasigurno pokazati što je bio stvarni cilj navedenog poziva građanima od strane ministra Nuhodžića.

Državna izborna komisija (DIK) donijela je mišljenje kojim se daje mogućnost građanima kojima su istekla dokumenta da ostvare biračko pravo, a takvih je sada oko 30.000.

Povezani članci

12. Avgust 2020.

Glasanje moguće i sa isteklim dokumentima

Bonus video: