Zeković: Dosadašnji model vladanja je iscrpljen i neophodne su nam korjenite promjene

On je napomenuo da je posljednji čas da se shvati da "nemamo više vremena ni za jedan dan čekanja i odugovlačenja reformi"

4832 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Bojan Zeković, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore

Bojan Zeković, potpredsjednik SDP-a i kandidat za poslanika na listi "SDP - Jaka Crna Gora", kazao je da odluka Evropske komisije da isplatu desetina miliona eura pomoći Crnoj Gori u borbi protiv kovida 19 uslovi snažnijom borbom protiv korupcije i reformama u pravosuđu "samo potvrđuje stav liste “SDP - Jaka Crna Gora” da nas loša vlast košta mnogo, i da sve to utiče na položaj naših građana."

Kako je istakao Zeković, ta veza se potvrđuje na svakom koraku, "a koje nažalost u Crnoj Gori nema, između odgovorne vlasti koja sprovodi reforme i boljeg života građana".

"S druge strane, obratno, a to je naša realnost, loša vlast nas ne košta samo time što kroz koruptivne mehanizme siromaši državu i građane već i time što država sa takvom vlašću ne može napredovati ka EU i očekivati značajna sredstva za ekonomski i socijalni razvoj. Zato je jedan od ključnih ciljeva SDP na ovim izborima da do kraja 2024. godine okončamo pregovore sa EU i ubrzo nakon toga postanemo članica Unije. To je uslov boljeg života naših gradjana jer ćemo kroz takve reforme raditi na jačanju institucija i iskorjenjivanju korupcije koja državu košta milijarde eura. Samo jedan upečatljiv primjer da je oko 25 posto naše ekonomije van legalnih tokova dovoljno govori o šteti po budžet koju izaziva endemska korupcija", saopštio je Zeković.

On je napomenuo da je posljednji čas da se shvati da "nemamo više vremena ni za jedan dan čekanja i odugovlačenja reformi".

"Dosadašnji model vladanja je iscrpljen i neophodne su nam korjenite promjene. Više ne možemo prevariti nikoga osim sami sebe tako što ćemo, ako se ovakvo vladanje nastavi, samo dalje propadati i nazadovatii. EU nam posebno u posljednje 2 godine šalje jasne signale u tom pravcu", navodi se u saopštenju.

Zeković je dodao da "jedino jak SDP može preokrenuti trendove nazadovanja u gotovo svim oblastima".

"Jedino jak SDP može donijeti neophodne promjene i Crnu Goru u Evropskoj uniji do kraja mandata naredne Vlade. Zato je 30. avgust 2020. godine i svojevrstan plebiscit gradjana da li žele da država ubrzano ide ka EU. Znamo da većina gradjana to želi i da zato na izborima nema dilemu. Za jak SDP za jaku evropsku Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: