Kovačević: Tivtu niko ne može oteti njegovu imovinu i interese na aerodromu

Istakao je da i NP smatra da aerodrom ne treba davati u koncesju već zadržati u rukama države i Opštine, te da SD i SDP koje sada najglasnije kritikuju namjeru Vlade da aerodrome da stranom zakupcu, to rade ne toliko zbog zaštite opšteg interesa već zbog toga što su „obje te partije, svaka u svoje vrijeme, pitanje aerodroma pretvorile u svojevrsni partijski feud

2621 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Narod pobjeđuje
Foto: Narod pobjeđuje

Ovo što je Vlada Crne Gore uz podršku svojih poltrona, podanika i robova iz DPS Tivta učinila sa imovinom Opštine Tivat i građana Tivta u i oko kompleksa ovdašnjeg aerodroma je najveća i najbrutalnija jednokratna pljačka Tivta i to im sigurno neće proći.

Nova lokalna uprava Tivta predvođena građanskom listom narod Pobjeđuje (NP) im to neće dozvoliti, već će znati da zaštiti interese Tivta i benefite koje grad sa aerodorma može ostvariti na račun svoje vrijedne imovine u vazdušnoj luci, vratiće u budžet Opštine i koristiti isključivo za kapitalne investicije- poručio je predsjednik Glavnog odbora koalicione građanske liste NP i kandidat za odbornika Mirko Kovačević.

On se na konferenciji za štampu, osvrnuo na činjenicu da je preko 400.000 kvadrata zemljišta u kompleksu tivatske vazdušne luke a koji su po podacima Uprave za nekretnine bili nesporno vlasništvo grada Tivta, država Crna Gora „zloupotrebom Zakona o dravnoj svojini, dekretom prepisala sa Opštine na sevbe“ i time Tivtu nanijela štetu od najmanje 50 miliona eura.

Kovačević je kazao da je tu zemlju kupovala, eskpropiisala ili od svojih građana na poklon prije 70-tak godina dobijala „samo i isključivo Opština Tuvat, a ne Crna Gora, SFRJ ili JAT“, te stoga se ta imovina ne može „tek tako dekretom i potezom olovke oduzeti ovom gradu, a da mu se to na neki način ne kompenzuje – plati od strane Vlade, dodijele akcije odnosno vlasnički udio u Aerodromima Crne Gore ili koncesiona naknada ako se aerodrom Tivat da u koncesiju“. Kovačević je građane Tivta pozvao da se zapitaju što bi sve taj grad od nedostajućih javnih objekata i infrastrukture mogao napraviti sa jednokratnom finansijakom injekcijom od 50 miliona eura za svoju imovinu na aerodromu, ili sa stabilnim godišnjim milionskim akcionarskim prihodima kao jedan od vlasnika kapitala koji koristi ACG.

Dodao je da Opština ali i građani Tivta koji imaju i veliku površinu zemljišta u tzv. zaštitnom pojasu aerpdroma, moraju biti na adekvatan način obeštećeni jer se te nekretnine nikako drugačije ne mogu upotrebljavati. „Opština Tuvat u vezi te svoje imovine mora biti obeštećena i za izmaklu dobit u protekle skoro dvije decenije jer od 2003. do danas kada je ovdašnji aerodrom od JAT-a preuzelo ACG, Tivat nije dobio ništa od dobiti tog preduzeća koje ono ostvaruje na imovini grada Tivta. Sve zajedno, ovo što se sa našim aerodromom dešava u režiji DPS i Vlade Crne Gore, uz podršku njihovih lokalnih podanika, poslušnika i robova iz OO DPS Tivta, je je najveća jednokratna pljačka Opštine Tivat i NP će na to staviti tačku.“- kazao je Kovačević.

Istakao je da i NP smatra da aerodrom ne treba davati u koncesju već zadržati u rukama države i Opštine, te da SD i SDP koje sada najglasnije kritikuju namjeru Vlade da aerodrome da stranom zakupcu, to rade ne toliko zbog zaštite opšteg interesa već zbog toga što su „obje te partije, svaka u svoje vrijeme, pitanje aerodroma pretvorile u svojevrsni partijski feud i te prvenstveno kroz masovno partijso zapošljavanje na aerodromu, egzistirale na političkoj sceni“.

Kovačevič je premijeru Dušku Markoviću koji je prije par dana tokom posjete Tivtu kazao da će i nova Vlada koju će dominarno formirati DPS, do kraja sprovesti postupak dodjele aerodroma u konceisju, poručio da DPS nakon parlamentarnih izbora 30.avgusta „ne da neće imati dominantnu ulogu u Vladi CG, već neće imat ni ulogu koju trenutno ima HRS“, pa će to značajno ekonomsko političko pitanje drugi riješavati.

„Do koje mjere je sve što se radi sa aerodromom Tivat štetno za interese grada Tivta i do koje mjere podanici i robovi iz OO DPS Tivta u tim nečasnim namjerama pomažu Vladi, pokazuju i podaci iz budžeta Crne Gore za 2020. u kojem su planirani prihodi od 70 miliona eura od davanja aerodroma u koncesiju. Iako Zakon o finansiranju lokalne uprave kaže da se 70% prihoda od davanja vazdušnih luka u koncesiju mora ustupiti opštini na čijoj je teritoriji taj aerodrom, Vlada u budžetu ne da nije predvidjela sumu od 50 miliona eura koliko bi od koncesione naknade od 70 miliona, trebala da ustupi Tuivtu i Podgorici, već pod stavkom „transferi opštinama“ planira tek ukupno nešto malo više od 6 miliona eura a to nema nikakve veze sa ovom naknadom. Vlada je dakle, jasno poručila da za nju ne postoji, niti će poštovati Zakon o finansiranju lokalne uprave i da će uskratiti i Tivat i Podgoricu za njihov novac.“- naveo je Kovačević, dodajući da prvaci tivatskog DPS-a Siniša Kusovac, Ivan Novosel i Jovanka Laličić „riječ jednu o time nisu izustili, već su to i podržali jer budžetom Tivta za 2020, nisu planirali ni centa na ime prihoda od koncesije aerodroma“.

„Dakle, podanici iz DPS Tivta spremni su na svako saučesništvo samo da svojim šefovima iz Podgoirce omoguće da naš grad uskrate za najmanje 25 miliona eura prihoda koji su jednostavno, isparili.“- kazao je Kovačevič dodajući da će nova vlast sa listom NP na čelu, to sigurno spriječiti i neće dozvoliti dalje pljačkanje Tivta i njegove imovine na ovdašnjem aerodromu.

Bonus video: