Predstavljena izborna platforma albanske liste

Nimanbegu: Glavni cilj zaštita prava i interesa Albanaca

Nosilac Albanske liste Nik Đeljošaj kazao je da imaju viziju za budućnost

7913 pregleda 319 reakcija 46 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković

Zaštita prava i interesa Albanaca kako bi bila zaustavljena asimilacija, diskriminacija i emigriranje pripadnika tog naroda, glavni je cilji Albanske liste, kazao je kandidat za poslanika Genci Nimanbegu.

On je, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena izborna platforma Albanske liste, kazao da njihova koalicija vjeruje u demokratske procese i teži da preko njih oživotvori svoje ciljeve.

“To potvrđuje i činjenica da smo tokom prošlog mandata omogućili donošenje Zakona o nacionalnim simbolima i stvaranje opštine Tuzi”, kazao je Nimanbegu.

On je pozvao sve glasače da podrže Albansku listu, i da na izborima zaokruže broj deset.

"Koalicija Albanska lista glavni je glas albanskog naroda u Crnoj Gori i nastaviće da silno izrazi volju našeg naroda za mir, stabilnost, suživot i harmoniju u Crnoj Gori”, naveo je on.

Kako je kazao, Albanski narod je imao ključnu ulogu u dostizanju samostalnosti Crne Gore i igrao odlučujuću ulogu u oživotvorenju njihovog stremljena za učlanjivanje u NATO.

“Albanska lista će nastaviti da radi da ima konstruktivnu ulogu u jačanju vladavine prava i demokratije te u konsolidaciji tržišne privrede kao i ubrzanju u evropskim integracijama”, kazao je Nimanbegu.

Kako je naveo, Albanska lista će se angažovati da albanska manjina u Crnoj Gori služi kao most povezivanja u jačanju saradnje i prijateljstva Crne Gore sa Albanijom, Kosovom i Makedonijom.

On je naveo da je glavni cilj Albanske liste da Crna Gora ispuni kriterije za ulazak u Evropsku uniju (EU)

"Tim pristupom mi ćemo omogućiti da Albanci uživaju jednake uslove i tretman, da se poštuje naš nacionalni identitet te da se poštuju, onako kako dolikuje naše proslave, simboli i običaji”, naveo je Nimanbegu.

Kako je rekao njihova angažovanja predstavljaju univerzalne vrijednosti od njih će imati koristi i ostale manjine u Crnoj Gori, a ne samo Albanci.

“Od toga će imati koristi i država Crna Gora, tako što će se evropeizirati i ispunjavati standarde iz oblasti prava manjina, koje zahtijeva EU”, kazao je on.

Nosilac Albanske liste Nik Đeljošaj kazao je da imaju viziju za budućnost.

“Naša lista ima dobro određen program koji daje odgovore na svaku potrebu i brigu građana i koja garantuje razvoj u budućnost", kazao je Đeljošaj.

Kako je naveo, druga tačka njihovog programa je ekonosmki rast i blagostanje njihovog naroda, koje je kako smatra, već duže vrijeme bilo diskiriminisano ekonosmki i politički.

Đeljošaj je kazao da je infrastruktura odlučujuća za ekonosmki rast i da će zato modernizaciji infrastrukture na područjima gdje žive Albanci biti jedan od njihovih ciljeva.

“Takođe radićemo za bolje ispunjenje naših nacionalnih prava i za jačanje vaza sa Albancima koji žive u drugim državama”, rekao je Đeljošaj.

On je naveo i da je jedan od njihovih ciljeva otvaranje novih graničnih prelaza i putne infrastructure sa Albanijom i Kosovom.

Preporučujemo za Vas