ENEMO: Pojedine odredbe u izbornom zakonodavstvu suprotne međunarodnim standardima

„Takođe, vlada opšta percepcija da postoje odstupanja između različitih baza podataka od kojih je sastavljen birački spisak i ukupan broj stanovništva starijeg od 18 godina”, kazala je Kostelac

16016 pregleda 53 reakcija 1 komentar(a)
Predstavnici ENEMO, Foto: PR Centar
Predstavnici ENEMO, Foto: PR Centar
Ažurirano: 17.08.2020. 19:34h

Crnogorsko izborno zakonodavstvo omogućava osnove za održavanje demokratskih izbora, ali neke zakonske odredbe ostaju u suprotnosti sa međunarodnim standardima, uključujući prava glasača i kandidata, navodi se u izvještaju Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO).

Predstavnici ENEMO-a prezentovali su danas privremeni izvještaj za period od 15. jula do 15. avgusta u kojem se, između ostalog, navodi i da je pandemija Covid-19 negativno uticala na uslove za održavanje parlamentarnih izbora i mogućnosti za sprovođenje kampanje.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, ENEMO misija u Crnoj Gori postoji od 2015. godine, imaju 38 kratkoročnih posmatrača koji su raspoređeni u svim opštinama i osam dugoročnih.

Zamjenica šefa misije, Ana Mihajlović, kazala je da djeluju poštujući sve međunarodne standarde nezavisnog posmatranja izbora.

Šef ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori, Đanluka Pasareli, kazao je da je ključni zaključak ENEMO privremenog izvještaja da domaće izborno zakonodavstvo u cjelini pruža osnove za održavanje demokratskih izbora u Crnoj Gori.

„Međutim, neke zakonske odredbe ostaju u suprotnosti sa međunarodnim standardima, uključujući prava glasača i kandidata“, istakao je Pasareli.

Kako je naveo, pandemija Covid-19 negativno je uticala na uslove za održavanje parlamentarnih izbora i mogućnosti za sprovođenje kampanje, dok nepodudaranja u zakonima i nedostatak sveobuhvatnih propisa mogu zbuniti učesnike izbornog procesa.

Analitičarka izborne administracije i posmatračica Državne i opštinskih izbornih komisija, Kristina Kostelac, kazala je da se izbori administriraju profesionalno, uprkos nedostatku pravne sigurnosti u pogledu nekih aspekata izbornog procesa.

„Državna izborna komisija (DIK) djeluje sveobuhvatno na transparentan način. Opštinske izborne komisije (OIK) djeluju profesionalno i efikasno i čini se da su pripremljene za predstojeće izbore“, rekla je Kostelac.

Ona je ocijenila da kasne promjene koje donosi DIK-a, kao i nedostatak jasnoće u pogledu toga da li će sve grupe birača imati priliku da glasaju zbog pandemije Covid-19, mogu uticati na kvalitet izbornog procesa.

„Ostaje nejasno kako će se sprovoditi obuke angažovanih u biračkim odborima i hoće li to uticati na njihovu spremnost za dan izbora “, dodala je Kostelac.

Ona je istakla da bi, što se tiče registracije birača, trebalo izraziti zabrinutost da bi prekomjerne odredbe zakona o biračkom pravu mogle dovesti do gubitka biračkog prava, u slučajevima kada su živjeli u inostranstvu i tek nedavno (manje od dvije godine) vratili se u Crnu Goru da obnove prebivalište u svojoj zemlji.

„Takođe, vlada opšta percepcija da postoje odstupanja između različitih baza podataka od kojih je sastavljen birački spisak i ukupan broj stanovništva starijeg od 18 godina”, kazala je Kostelac.

Iz ENEMO-a su napomenuli da bi dvogodišnje prebivalište koje je neophodno za kandidovanje na izborima takođe trebalo smatrati pretjeranim i u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

„Međutim, za sve izborne liste je uspješno prikupljen potreban broj potpisa birača i registrovane su od DIK-a u zakonskom roku, sa izuzetkom liste samoproglašene jugoslovenske nacionalne manjine, čak i nakon podnošenja žalbe Ustavnom sudu“, rekla je Kostelac.

Kako je navela, iako su sve izborne liste ispunile zahtjev za potrebnu kvotu za jednaku zastupljenost polova, samo jedna nacionalna manjina premašila je obuhvativši 70 odsto kandidatkinja, dok su žene i dalje nedovoljno zastupljene u organima za sprovođenje izbora i javnom životu.

„Pored toga, na ovim izborima samo jednu izbornu listu predvodi ženska osoba”, dodala je Kostelac.

Analitičar izborne kampanje Pjer Pejtie ocijenio je da treba istaći zabrinutost zbog nedostatka sveobuhvatnih propisa o kampanji u zatvorenom i na otvorenom prostoru i ograničenjima u kampanji zbog epidemije Covid-19.

Prema njegovim riječima, kao posljedica toga, izborni kandidati su povećali fokus svojih kampanja na društvenim mrežama i online medijima.

„Sama epidemija i usvojene odgovarajuće mjere zdravstvene sigurnosti mogu uticati na princip jednakih mogućnosti i mogućnosti da kandidati i stranke sprovode slobodno kampanju”, kazao je Pejtie.

Iz ENEMO-a su kazali da sveukupni pravni okvir za medije, uključujući zakone i Ustav, uglavnom predviđaju slobodu govora i slobodu štampe.

Međutim, kako su naveli, transparentnost u pogledu vlasništva nad medijima je ograničena i neadekvatno regulisana, posebno za online i društvene medije.

“Pojavljivanja državnih zvaničnika koja se koristi kao sredstvo za povećanje pokrivenosti listama na kojima se nalaze, van namjenskih reklamnih blokova, izaziva zabrinutost, jer može uticati na princip jednakih mogućnosti, kao i na obavezu nepristrasnosti medijskog izvještavanja o izbornoj kampanji”, istakao je Pejtie.

On je kazao da su ograničenja u pravnom okviru vezanom za kampanju državnih zvaničnika, potencijalnu zloupotrebu službenog položaja i izbjegavanje zamagljivanja granica između stranaka i države, u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima.

“Međutim, izvještaji posmatrača ENEMO-a ukazuju na značajne navode o pritiscima na zaposlene u javnom sektoru, prijetnje o neobnavljanju ugovora, blokiranje profesionalnog napredovanja, pritisci na porodice zaposlenih i prijetnje gubljenjem položaja u slučaju da zaposleni odbiju podršku vladajućoj koaliciji“, naveo je Pejtie.

S druge strane, dodao je on, posmatrači ENEMO-a su u više slučajeva izvijestili o navodima o obećanjima o zaposlenju ili uslugama kao sredstvima za indirektnu kupovinu glasova.

Pejtie je kazao da je izmijenjena zakonska regulativa 2020. godine dovela do toga da okvir za finansiranje kampanja bude više u skladu sa međunarodnim standardima i uglavnom je, kako je naveo, u skladu sa GRECO antikorupcijskim standardima.

U ENEMO-u smatraju da su uloga Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i njen prošireni mandat omogućili pružanje efikasnog nadzora nad finansiranjem kampanja.

Prema riječima, Pejtiea, ENEMO ocjenjuje pozitivnim plan koji je objavio ASK za kontrolu i praćenje finansiranja političkih kampanja za predstojeće izbore.

„Međutim, trebalo bi istaći zabrinutost u vezi sa poteškoćama u sprovođenju terenske kontrole i nadzora mogućih slučajeva zloupotrebe javnih sredstava ili ljudskih resursa, zbog nedostatka kapaciteta i ograničenih mogućnosti za sprječavanje ili uklanjanje zloupotrebe,” istakao je Pejtie.

U izvještaju ENEMO-a se navodi da zakonski okvir pruža jedinstvenu hijerarhijsku strukturu rješavanja spora isključujući paralelno postupanje po žalbama.

„Na osnovu dosadašnjih prikupljenih informacija, ENEMO smatra da kandidati razumiju proces žalbi, same žalbe i rokove. Međutim, prema izjavama, zainteresovane strane se često uzdržavaju od podnošenja izbornih žalbi zbog nedostatka povjerenja u institucije“, dodaje se u izvještaju.

Na pitanje da li je u razvijenim demokratskim zemljama uobičajeno da premijer u toku kampanje i u vrijeme godišnjih odmora obilazi opštine i otvara objekte, iz ENEMO-a su kazali da iz podataka koje posjeduju ne mogu da tvrde da li Demokratska partija socijalista ima institucionalnu prednost.

„Nemamo dokaza o tome. U bilo kojoj zemlji ove stvari su više vidljive, ali nemaju nikakve veze sa fer aspektom izbornog procesa“, rekao je Pasareli i dodao da je na svakoj političkoj partiji da se ponaša onako kako smatra za shodno.

Bonus video: