Lipovina: SDP će u 2021. nastojati da udžbenici za osnovce budu besplatni

"Godina koja dolazi će u ekonomsko-socijalnom smislu biti veoma izazovna za sve nas, pa su besplatni udžbenici i participacija u pokrivanju troškova vrtića, minimum podrške koju država mora pružiti mališanima i njihovim roditeljima u svim opštinama, bez izuzetaka", kaže se u saopštenju

1427 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Lipovina, Foto: SDP
Lipovina, Foto: SDP

Kvalitet života u mnogim razvijenim državama se mjeri odnosom prema najmlađima, načinom na koji država pomaže roditeljima i mogućnostima da djeca imaju najbolje moguće uslove za odrastanje i obrazovanje, kazala je kandidatkinja za poslanicu sa liste SDP-a, Ana Lipovina.

Ona je dodala da je u vremenu kada se prirodni priraštaj smanjuje, zbog teške ekonomske situacije koja posebno pogađa mlade parove, važno se da jakim podsticajem države pomogne mladima da ostanu u Crnoj Gori.

"Jedan od načina za to je da se roditelji rasterete jednog dijela finansijskog tereta vaspitno obrazovnog sadržaja svojih mališana", kaže se u saopštenju.

Kako je saopštila sva djeca a treba da imaju iste uslove, da udžbenike za sve đake osnovnih škola treba obezbijediti iz državnog budžeta jer bi se na taj način značajno pomoglo njihovim roditeljima, jer smo svjedoci brojnih promašenih investicija, propalih državnih garancija i gubljenja novca koji je bilo bolje uložiti u mlade.

"U ovom trenutku, prepoznajući problem visokih cijena kompleta udžbenika, samo dio lokalnih samouprava obezbjeđuje sredstva za njihovu kupovinu. Na ovaj način se to pitanje ne može riješiti, već mora postajati obaveza s državnog nivoa da sva djeca u osnovnim školama dobiju besplatne udžbenike.

Mora se pronaći i način da se obezbijede sredstva u budžetu i za pokrivanje troškova vrtića za porodice sa više djece. Godina koja dolazi će u ekonomsko-socijalnom smislu biti veoma izazovna za sve nas, pa su besplatni udžbenici i participacija u pokrivanju troškova vrtića, minimum podrške koju država mora pružiti mališanima i njihovim roditeljima u svim opštinama, bez izuzetaka", kaže se u saopštenju.

Ona je kazala da će u tom smislu SDP inicirati da se u budžetu za 2021. godinu, dio sredstava usmjere za ovu namjenu, kako bi udžbenici bili besplatni za sve osnovce.

"Crna Gora će biti jaka država kad se bude brinula o svoj svojoj djeci i kada roditelji budu zadovoljni podrškom koju dobijaju od svoje države", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: