Partijama za izbore 2,4 miliona

ASK objavila koliko novca stranke i koalicije mogu dobiti iz budžeta i privatnih izvora

2930 pregleda 2 komentar(a)
Opština Budva ima najveći budžet za lokalne izbore(Ilustracija), Foto: Shutterstock
Opština Budva ima najveći budžet za lokalne izbore(Ilustracija), Foto: Shutterstock

Za predstojeće parlamentarne izbore izdvojeno je blizu 2,4 miliona eura iz državnog budžeta, od čega će petinu, odnosno nešto više od 473 hiljade eura, podijeliti 11 partija koje se bore za mjesto u Skupštini.

To znači da je svakoj partiji, odnosno koaliciji, namijenjeno nešto više od 43 hiljade eura, pokazuju podaci o opredijeljenim sredstvima za parlamentarne i lokalne izbore u pet opština koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije.

Nakon izbora, partije i koalicije će podijeliti preostali novac, skoro 1,9 miliona eura zavisno od toga koliko osvoje mandata. To znači da je za jedan mandat namijenjeno nešto više od 23 hiljade eura.

Svakom od jedanaest učesnika parlamentarnih izbora tokom kampanje namijenjeno je nešto više od 43 hiljade eura

Građani će na predstojećim parlamentarnim izborima moći da biraju između sljedećih izbornih lista: “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo dosljedno”, “Bošnjačka stranka Ispravno - Rafet Husović”, “HGI. Svim srcem za Crnu Goru”, “SDP - Jaka Crna Gora”, Hrvatska reformska stranka Crne Gore, platforma “Crno na bijelo”, Albanska koalicija “Jednoglasno DP, DUA i DSCG”, te koalicije “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović”, “Za budućnost Crne Gore”, “Albanska lista Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj” i “Mir je naša nacija”.

Njima je dozvoljeno da iz privatnih izvora prikupe skoro 1,3 miliona eura kako bi finansirali aktivnosti u kampanji, objavila je ASK.

Do sada prilozi fizičkih i pravnih lica pristižu skoro isključivo vladajućem DPS-u, pa je ta partija premašila pola miliona eura donacija za kampanju. Izvještaji ostalih učesnika izborne trke skoro su prazni sa tek ponekom simboličnom sumom.

Bonus video: